Salman Rushdie recomandă

Pe Salman Rushdie îl ştim ca supravieţuitor al mai multor încercări de asasinare – rezultat al controversatului roman Versetele satanice – şi, în principal, ca autor al mai multor cărţi cu atmosferă de basm, un stil care provoacă insomnii şi un verb clar, liniar şi digerabil. În 2007, regina Elisabeta a II-a i-a decernat titlul de Cavaler al Imperiului Britanic, fapt ce l-a readus în atenţia fundamentaliştilor islamici, aceiaşi care s-au scandalizat odată cu apariţia Versetelor.

În cea mai nouă carte a sa, Two Years Eight Months and Twenty-Eight Nights, Rushdie se reîntoarce către realismul magic pe care l-a popularizat încă de la primul său roman, Copiii din miez de noapte.

Rushdie a făcut publică o listă a cărţilor sale preferate cu şi despre monştri mitici ce se luptă cu propria lor fragilitate, iar mai jos găsiţi o parte dintre aceste romane:

Metamorfoza de Franz Kafka – “Această carte contemplă una din marile teme ale literaturii clasice: transformarea unor trupuri în alte trupuri, iar la Kafka, tema aceasta are un plus de obscuritate şi mister”.

Beowulf, anonim – Rushdie preferă ediţia tradusă de Seamus Heaney care are, după părerea lui, un vers puternic ce aduce cu adevărat la suprafaţă această capodoperă a limbii engleze.

Nights at the Circus de Angela Carter – “Aceasta este probabil cea mai bună carte a Angelei Carter, în care limbajul fantastic – parte mitic, parte în stil de vodevil – evocă cu măreţie personajul principal, frumoasa trapezistă Sophie Fevvers. Unde mai pui că romanul abundă în aventuri ce te poartă din Londra până-n Rusia, are tigri, proscrişi şi zăpezi năprasnice… Irezistibil!”

The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde de Robert Louis Stevenson –“Nobilul Dr. Jekyll este periodic înlocuit de diabolicul Mr. Hyde în această poveste clasică a sinelui scindat. Schizofrenia şi ipocrizia victoriană coexistă într-unul şi acelaşi trup şi tot ce face e să semene dezastru”.

Ulysses de James Joyce – “Romanul se bazează pe unul din cele mai mari mituri ale omenirii: Odiseea se transformă în romanul lui Joyce în povestea unui irlandez evreu pe care-l urmărim pe parcursul unei zile întregi de hoinăreli prin Dublin, în timp ce soţia lui, Molly, antiteza Penelopei din Odiseea, se trezeşte într-o lume care parcă nu mai are niciun sens. Nu e cu monştri, dragoni sau malefici domni Hyde, dar este o capodoperă a literaturii moderne. Citiţi-o!”

Sursa

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *