Șah

Piese de șahȘahul în forma lui actuală a apărut în secolul XV în Europa ca evoluție a unui joc mai vechi indian numit Shatranj. Teoreticienii au creat strategii și tactici încă de la începuturile jocului, iar mai târziu odată cu apariția computerelor au fost create aplicații complexe care au contribuit semnificativ la dezvoltarea teoriei moderne a șahului. Deep Blue, dezvoltat de IBM, a fost primul computer care a reușit să învingă un campion modial de șah în 1997, într-un meci care a fost numit la acea vreme “cel mai spectaculos eveniment din istoria șahului”.Primele competiții au fost organizate încă din secolul XVI, iar primul campion mondial Wilhelm Steinitz și-a câștigat titlul în 1886. Șahul este un sport recunoscut de Comitetul Olimpic Internațional și este unul dintre cele mai populare jocuri din lume fiind jucat de milioane de oameni de pe întreg globul acasă, online, în cluburi, turnee sau prin corespondență.

Strategie și tacticăStrategia în șah reprezintă stabilirea și realizarea obiectivelor pe termen lung, în timp ce tactica acoperă manevrele imediate.Tactica în șah se concentrează pe mutările pe termen scurt, care pot fi calculate de către un jucător uman sau de către un computer, numărul de mutări calculate fiind limitat de abilitățile jucătorului. În poziții liniștite numărul combinațiilor posibile face de obicei dificil calculul unor secvențe lungi de mutări, dar în poziții tactice, cu un număr limitat de mutări, jucătorii valoroși pot calcula sevcențe de joc considerabil mai lungi. Tactici simple de una-două mișcări – cum ar fi amenințări, schimburi sau atacuri duble – pot fi folosite pentru a crea secvențe de manevre tactice numite combinații. Teoreticienii descriu o multitudine de tactici elementare și manevre tipice: pin, fork, skewer, zwischenzug, atac descoperit, devieri, capcane, sacrificii, supraîncărcare, subminare. Strategia în șah implică evaluarea pozițiilor și stabilirea obiectivelor mai largi, pentru întreaga durată a jocului. Evaluarea trebuie să ia în considerare numeroși factori cum ar fi valoara pieselor, controlul centrului, configurația pionilor, siguranța regelui și controlul zonelor cheie. Cel mai banal pas în evaluare este numărarea valorii pieselor proprii și ale oponentului. Astfel prin convenție regina primește 7-12 puncte, fiecare turn câte 5-6, fiecare nebun câte 3-4, fiecare cal câte 3 și fiecare pion câte 1. Aceste valori sunt apoi modificate de diverși factori ca: poziția piesei (de exemplu pionii mai avansați sunt mai valoroși decăt cei din pozițiile inițiale), coordonarea dintre piese (doi nebuni conlucrează mai bine decât un nebun și un cal), sau tipul poziției (caii sunt mai valoroși în apropierea multor pioni, în timp ce nebunii sunt mai puternici in zone deschise).

Deschiderea

Deschidea unui joc de șah este grupul de mutări inițiale. Secvențele de mutări inițiale prestabilite se numesc deschideri și există o multitudine de variante începând de la cele poziționale (de exemplu deschiderea Reti) până la cele mai agresive cum ar fi Gambitul Leton. În anumite deschideri cele mai bune secvențe de joc pentru ambii jucători au fost determinate până la peste 30 de mutări. Jucătorii profesioniști studiază ani întregi și continuă să-și actualizeze cunoștințele pe măsură ce teoria deschiderilor evoluează.

Mijlocul jocului de șah reprezintă partea din joc care începe după deschidere. Nu există o delimitare clară între deschidere și mijlocul jocului, dar în general se consideră că mijlocul jocului a început atunci când majoritatea pieselor au fost dezvoltate. Jucătorii trebuie să-și construiască planuri bazate pe poziția curentă, dar în același timp să țină cont și de posibiltățile tactice oferite de poziție. Sfârșitul jocului este acea parte a jocului în care pe tablă nu se mai află decât un număr redus de piese. Există trei diferențe strategice importante față de celelalte părți ale jocului:

  • Pionii devin mai importanți și de obicei sfârșitul de joc se concentrează pe promovarea pionilor;
  • Regele devine o piesă puternică și de obicei este adus în centru pentru a proteja pionii proprii și a împiedica pionii adverși;
  • Zugzwang – situația în care jucătorul care se află la mutare indiferent ce mutare va executa fie va pierde un avantaj sau echilibrul, fie chiar va pierde partida;

Mai jos am atașat o listă de alte cărți care v-ar putea interesa, dar în mod cert ele nu acoperă decât mică parte din ce s-a scris despre jocul de șah, așa că vă invităm să folosiți funcția de căutare a siteului, sau să ne contactați dacă doriți mai multe informații. займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: bogdan

Software developer, fotograf amator, înnebunit după science-fiction, în special space opera.

5 thoughts on “Șah”

  1. Cam in cat timp veti avea disponibila cartea ivanchuk – 100 selected games ? acolo scrie ca pot precomanda cartea.
    multumesc

  2. Data de lansare estimată pentru cartea “Vassily Ivanchuk: 100 Selected Games” este 25 iunie. Dacă doriți puteți plasa o comandă online sau telefonic și în momentul apariției noi vom lua legătura cu dumneavoastră pentru a livra cartea. Mulțumim frumos!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *