Fericirea se învață

Dacă vrem să fim fericiți trebuie să facem anumite compromisuri. Nu le putem avea pe toate și trebuie să înțelegem că nu există perfecțiune. Ar fi bine să învățăm cum să renunțăm la lucrurile care ne obosesc, care ne aglomerează viața și ne-o îngreunează. În loc să ne eliberăm, acumulăm tot mai mult stres, tot mai multe probleme, ne lăsăm afectați și ajungem să ne complăcem în situații dificile doar pentru că ne este greu să „let go”, să facem o schimbare, să progresăm.  A venit timpul să preluăm conducerea proprie noastre vieți, să punem piciorul în prag și să spunem„no more”. Vă prezentăm o listă de 15 lucruri la care e cazul să renunțăm pentru a gusta din fericire.

1.„Renunță la nevoia de a avea mereu dreptate.” Mulți dintre noi nu suportăm ideea de a greși, vrem să avem mereu dreptate chiar cu riscul de a periclita relațiile cu ceilalți, de a ne face nouă înșine rău. Prețul de a avea mereu dreptate este mult prea mare și nu merită. Înainte de a sări la gâtul oamenilor, să-i contrazicem repede, ar fi bine să cântărim situația și să ne gândim ce am avea de câștigat dacă alegem să fim îngăduitori. Câteodată are și ego-ul nevoie de un moment de respiro.

“Would I rather be right, or would I rather be kind?” Wayne Dyer

2. „Renunță la nevoia de a controla totul. ” Nu e bine să dirijăm tot ce este în jurul nostru, nimănui nu-i plac obsedații de control, acei „control freak” pe care îi disprețuim. Uneori e bine să lăsăm lucrurile să vină de la sine, fără să intervenim, să manevrăm orice. Același lucru se aplică și pentru oamenii de lângă noi. Nu e ok să ne exercităm puterea asupra lor. Să ne mai lăsăm și purtați de val.

“By letting it go it all gets done. The world is won by those who let it go. But when you try and try. The world is beyond winning.” Lao Tzu

3. „Renunță la învinovățire.” Să nu îi mai învinuim pe alții pentru ceea ce avem sau ce nu avem, pentru ceea ce simțim sau nu simțim. Trebuie să învățăm să ne asumăm responsabilitatea faptelor.

4. „Renunță la autodistrugere.” Câți oameni nu-și fac rău singuri din cauza negativismului și a urii de sine? Nu e bine să ne facem gânduri rele din orice, să ne desconsiderăm, suntem mult mai buni decât atât, merităm mai mult.

“The mind is a superb instrument if used rightly. Used wrongly, however, it becomes very destructive.” Eckhart Tolle

5. „Renunță să-ți mai impui limite.” Ideea că nu putem dobândi ceva ar trebui să ne iasă din minte. Limitările ne blochează, nu ne permit să facem lucruri pe care vrem să le facem. Nu putem ști ce este posibil și ce este imposibil până nu încercăm.

“A belief is not an idea held by the mind, it is an idea that holds the mind” Elly Roselle

6. „Renunță să te mai plângi. ” Ce rezolvăm dacă ne plângem constant de oameni, de situații, de neajunsuri, de locul de muncă etc.? Absolut nimic. Nimic și nimeni nu are putere asupra noastră, nu ne poate dicta ce să facem, cum să ne simțim, ce să trăim. Trebuie să facem față oricărei situații și să ne lăsăm conduși de o gândire pozitivă.

7. „Renunță la critică.” Ce rost are? De ce să îi criticăm constant pe cei din jurul nostru, fie că ne sunt apropiați sau nu? Suntem diferiți și unici, fiecare special în felul lui. Nu există un tipar general al perfecțiunii. Fiecare e perfect în felul său, fiecare are dreptul la propria perspectivă. Toți vrem să fim fericiți, iubiți și înțeleși. Toți vrem până la urmă aceleași lucruri.

8. „Renunță să îi mai impresionezi pe alții.” Neapărat trebuie să încetăm să părem ceea ce nu suntem în încercarea disperată de a-i face pe ceilalți să ne placă. Doar atunci când renunțăm la fațadă ni se dezvăluie adevăratul chip și le putem oferi oamenilor șansa de a ne cunoaște și de a ne aprecia pentru ceea ce suntem. Mai întâi să învățăm să ne acceptăm pe noi înșine pentru a fi acceptați și de alții.

9. „Renunță să te împotrivești schimbării.” Schimbarea e bună, ne poate ajuta să obținem lucruri dorite, să îmbunătățim aspecte din viața noastră și a celor din jur.

“Follow your bliss and the universe will open doors for you where there were only walls” Joseph Campbell

10. „Renunță la etichetări.” Nu e bine să etichetăm lumea și ce se află în jurul nostru doar pentru că nu suntem capabili să înțelegem ceva. O minte deschisă e mai mult decât binevenită și ne ajută să vedem că ceea ce este diferit nu înseamnă că este greșit.

“The highest form of ignorance is when you reject something you don’t know anything about.” Wayne Dyer

11. „Renunță la temeri.” Frica nu este decât o iluzie, nu există, noi suntem cei care am creat-o. Există doar în mintea noastră și suntem singurii care o pot face să dispară.

“The only fear we have to fear, is fear itself.” Franklin D. Roosevelt

12. „Renunță la scuze.” E cazul să renunțăm să mai inventăm tot felul de scuze atunci când ne ferim de ceva sau pentru că ne este frică. Invocând pretexte ca să scăpăm din anumite situații nu facem decât să ne păcălim singuri și demonstrăm că nu avem încredere în noi înșine că putem face față oricărui lucru cu care ne confruntăm. Rămânem blocați în pânza pe care singuri am creat-o și ne vom sufoca încet.

13. „Renunță la trecut.” Poate fi dificil, mai ales dacă arată mai bine ca prezentul iar viitorul pare departe și înfricoșător. Trebuie să luăm însă aminte că prezentul e tot ce avem și vom avea. Nu ne mai putem întoarce în trecut, să retrăim ceva ce ne-a lăsat amintiri frumoase și nici nu putem face un salt în viitor să scăpăm de ceva neplăcut din prezent. Să ne bucurăm de viață, de fiecare moment. Am pornit într-o călătorie eternă din care nu avem decât de învățat.

14. „ Renunță să te mai atașezi.” Să nu confundăm atașamentul cu dragostea. Nu sunt același lucru. Ne atașăm de ceva sau de cineva din dorința de a nu rămâne singuri, de a aparține, dar ne facem mai mult rău. Odată cu detașarea apare și libertatea, siguranța de sine, fericirea. Devenim liniștiți, toleranți, buni.  

15. „Renunță să îți trăiești viața după așteptările celorlalți. ” De ce să îi lăsăm pe alții să decidă ce e bine pentru noi și ce nu e? Nu trebuie să permitem nimănui să intervină în stilul nostru de viață, să ne impună cum să ne trăim viața. Dacă ne preocupăm cu satisfacerea dorințelor altora când mai avem timp și de ale noastre? Pierdem controlul asupra persoanei noastre, ni se scurg clipele vieții printre degete precum nisipul și pierdem esențialul. Hai să ne concentrăm asupra noastră, noi să fim în rolul principal, să nu lăsăm pe nimeni și nimic să ne distragă atenția.

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

1 thought on “Fericirea se învață”

  1. Ai uitat ceva: renunţă la televizor.

    Televizorul – zic eu – este guma de mestecat a creierului. Eu am zece ani de când am făcut pasul ăsta şi nu mai pot concepe că aş putea depinde iar de aparatul de minciuni, de difuzare a manipulării şi panicii!

    E aşa de bine încât am renunţat şi la ziare constatând că veştile proaste ajung oricum la tine iar cele bune nu există.

    Rezultatul?

    În viaţa asta nepermis de scurtă, am câştigat ceva timp pentru lectură!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *