Rwanda – patriotism însângerat

Luptând pentru împlinirea devizei “Unitate, muncă și patriotism”, istoria țării din est-centrul Africii este departe de idealul dorit. Având statutul de republică, democrația în Rwanda s-a manifestat târziu, când în anul 1999 au fost organizate pentru prima dată alegeri electorale și când abia în 2003 populația a ieșit la vot pentru alegerile legislative și prezidențiale.

Care este cauza acestei situații? Fără a arunca zarurile și a numi cu certitudine un vinovat, evenimentele rwandeze își găsesc totuși explicația în fenomenul exercitat asupra întregului continent african, și anume colonizarea și monopolul european. În anul 1895 teritoriul Ruwandei intră sub controul Germaniei, devenind provincie germană, păstrându-și însă propriul mod de guvernare și organizare – monarhia. La finalul primului război mondial Națiunile Unite vor transfera Belgiei controlul acesteia. Momentul este unul hotărâtor, căci reprezintă sursa revoltelor și conflictului dintre populațiile băștinașe: hutu și tutsi. Fiind prin tradiție superiori, tribul tutsi era cel din care proveneau familiile regale. Profitând de acest avantaj, în dezavantajul lor, belgienii au luat decizia de a-i promova pe tutsi la ranguri superioare, oferindu-le slujbe onorabile, educație aleasă și chiar buletine care arătau ordinea claselor sociale (1935), plasând pe locul întâi triburile tutsi, și apoi hutu și twa.

După încheierea celui de-al doilea război mondial, ONU a oferit Belgiei un nou mandat asupra teritoriului rwandez. Fără a mai exagera în avantajele față de tutsi de această dată, controlul pelgian nu a putut opri însă inevitabilul – izbucnirea revoltelor și sentimentelor de ură ce de mult mocneau între cele două triburi. Primii care au luat inițiativa au fost agricultorii hutu: în anul 1959 au atacat populația tutsi și au omorât un număr de 20.000 conaționali; o parte dintre aceștia, care reușsesc să scape, se refugiază în țările vecine. Căutând o cale de a ameliora conflictul, Belgia acordă Rwandei independența în anul 1962. Zece ani mai tărziu, în 1973 la conducerea statului este preluată de Juvenal Habyarimana, care deși aparține băștinașilor hutu, se impune printr-o politică de discriminare a propriului trib. În același timp, în afara granițelor, populația emigrantă tutsi se regrupează și se pun bazele Frontului Patriotic din Rwanda. Momentul întrării acestora în țară (1990) marchează începutul unui sângeros război civil, care atinge punctul culminant în anul 1994, cunoscut în istorie drept perioada genocidului rwandez. Revolta celor 100 de zile se soldează cu victime de aproximativ un million la număr, atât din triburile tutsi, cât și hutu. Franța și republia Zair încearcă să intervină, însă abia după încă alți doi ani de război este luată decizia de a se negocia pacea.

Aceste tragedii ale unei țări dezbinate, al unui teritoriu disputat între populații autohtone, au inspirat și lumea cinematografică, care în anul 2004 prezintă publiului emoționantul film Rwanda Hotel. Inspirat din fapte reale, lung metrajul îl are drept personaj principal pe Paul Rusesabagina, personaj real, patronul unui hotel din Rwanda- în timpul războiului civil acesta primește în hotelul său refugiați.

Privind în urmă, trecutul Rwandei este însângerat – o mare parte a populației este încă stabilită în țările vecine, în special în statul Congo (fosta republică Zair). Poate astăzi, în prezent, aceste momente ale istoriei ne vor ajuta să învățăm valori diferite, care pun preț pe unitate, muncă și patriotism, așa cum ne îndeamnă deviza Republicii Rwanda acum.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

1 thought on “Rwanda – patriotism însângerat”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *