Rutine şi ritualuri

Înainte să încep să scriu acest articol, am făcut ceea ce fac în fiecare dimineaţă: am îmbăţişat pe cineva la plecare, am spălat vasele rămase din seara precedentă şi mi-am făcut o cană de ceai pe care am savurat-o lent, în timp ce îmi verificam mailurile şi contul preferat de social media.

Sunt, în fraza de mai sus, şi rutine şi ritualuri. Fără ele eu aş fi doar o frunză-n vânt şi comparaţia nu mi se pare în cazul acesta deloc măgulitoare sau, mai bine spus, nu mă dau deloc… în vânt după ea.

Suntem ceea ce facem în mod repetat, ne spunea Aristotel acum mii de ani. Adevărul din spatele acestor câtorva cuvinte duce spre o concluzie care poate să ne convină sau nu: felul cum ne petrecem zilele este felul cum ne petrecem vieţile.

Suntem învăţaţi să dispreţuim rutina, să ne temem de ea şi s-o respingem. Rutina duce la plictiseală, plictiseala ne stresează, stresul e dăunător sănătăţii. Nimic mai adevărat, dar asta se aplică doar acelor lucruri pe care le facem din inerţie, care nu au, de fapt, sens şi scop pentru noi, nu ne împlinesc şi ne sufocă capacitatea creatoare. Suntem copleşiţi de faptul că lăsăm viaţa să îşi urmeze cursul fără ca noi să avem un plan, avem obiceiuri care ne dau sentimentul că stagnăm, fără să înţelegem că dacă vrem o viaţă extraordinară, ar fi bine să avem şi o doză bună de obiceiuri extraordinare.

Rutinele bune, căci despre ele vorbim, au darul de a ne disciplina, de a ne direcţiona energia spre lucrurile care contează cu adevărat, dorinţele noastre cele mai arzătoare, toate acele lucruri care ne fac să vibrăm şi să simţim cu adevărat că trăim. Rutinele fac ordine în haosul care este viaţa noastră de zi cu zi şi ne dau sentimentul că putem controla ce ni se întâmplă; o rutină bună, zice Anne Lamott, aduce un strop de magie în existenţa noastră mundană: “Disciplina duce către eliberare şi libertate şi există sens în libertate”.

Îmi fac patul zi de zi şi spăl vasele în fiecare dimineaţă nu numai pentru că aceste treburi casnice minimizează dezordinea, ci şi pentru că îmi dau energie să îmi planific ziua, nu doar să reacţionez la ceea ce vine. Când fac asta, creierul meu ştie că ieri a trecut şi că azi e o nouă zi şi că depinde de mine să-mi fac o zi bună.

“Secretul viitorului tău stă în rutina zilnică” – Mike Murdock

La celălalt capăt, ritualurile: cana mea de ceai; aşteptând ca ceaiul să se infuzeze, uitându-mă pe geam la pescăruşii de pe blocul alăturat; concentrarea pe sunetele ce vin prin fereastra întredeschisă etc. Dacă rutinele te învaţă să fii productiv, ritualul e barometrul pentru cum vrei să fii şi cum vrei să te simţi. Ritualul te reconectează cu tine însuţi, te face atent la ce se petrece înăuntru, e o întâlnire cu propriile dorinţe.

Ritualurile zilnice, fie ele plimbări sau prânzuri cu oameni pe care-i adori, sunt primele la care apelezi atunci când ziua nu merge bine, când eşti pe punctul unei explozii. Ritualul e vesta de salvare pe care o îmbraci când treci prin momente de turbulenţă.

Ritualul e timpul tău cu tine însuţi, când eşti conştient de fiecare activitate, când preţuieşti momentul, când simţi că faci ceva cu adevărat bine pentru tine. Fie că transformi o activitate casnică într-una de reflecţie (duşul, de exemplu), meditezi, scrii într-un jurnal sau iei masa cu o persoană dragă, conexiunea care se realizează este una din componentele esenţiale ale unei vieţi de care să fii îndrăgostit în fiecare zi. Introducând mici ritualuri pe parcursul unei zile, ne ajutăm minţile şi sufletul să găsească echilibrul.

Vei şti când ţi-ai creat rutine bune căci rezultatele vor fi la fel de bune chiar dacă tu vei funcţiona pe pilot automat; la fel, ritualurile pozitive se vor reflecta în liniştea pe care o vei simţi în sufletul tău. Alternează-le fără rigiditate, lăsând loc şi spontaneităţii. Schimbă-le pe măsură ce te schimbi şi tu, îngrijeşte-te şi nu-ţi fie teamă să creşti ca o floare, plivind şi udând zi de zi.

Cum vă ajută pe voi ritualurile şi rutinele?

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *