Rutina imaginaţiei

Scriitorii sunt fiinţe complicate, care străbat furtuni în căutarea vreunui curcubeu şi găsesc raze de soare într-o beznă de necuprins. Totul scotocind în interiorul lor şi apoi punându-se oglindă către lume. Caută mereu povestea potrivită, cuvântul nimerit, fraza care să cuprindă un gând, paragraful care să nu le deterioreze emoţiile, vorbele care să fie loiale sentimentelor lor.Iar când le află, încearcă să recreeze drumul sinuos din labirintul pe care l-au străbătut către lumina unei cărţi în care s-au regăsit, întâlnindu-i pe ceilalţi. Pentru că nu toate cărările duc spre aceeaşi destinaţie, dar tot folosindu-te de paşii tăi poţi ajunge oriunde îţi doreşti.Acum sunt o mulţime de cărţi, precum How to have creative ideas, a lui Edward DeBono, despre cum să ai idei, cum să scapi din blocajele de imaginaţie, cum să îţi creezi o rutină a succesului, preluând, din fiecare experienţă lucrurile care funcţionează şi care îţi încălzesc motoarele înainte de a începe călătoria.Pentru unii e cafeaua de dimineaţă cea care decide reuşita unei zile, alţii au nevoie de o anumită muzică, dătătoare de energie, pe alţii liniştea îi îndeamnă să fie creativi, iar unora le e necesară o plimbare inspiraţională pentru a-şi aduna forţele fanteziei şi curajului şi a le pune la muncă în folosul spiritului lor.

Daily Rituals
Jane Austen, de exemplu, se trezea printre primii din casă, cânta la pian, pregătea micul-dejun pentru întreaga sa familie şi apoi se aşeza la masa de scris, avându-le alături pe mama şi sora ei, cu trusele lor de brodat. Dar avea grijă să îşi păstreze şi lângă ea un coş de lucru, în eventualitatea în care aveau musafiri, nedorindu-şi ca aceştia să vadă care era, de fapt, ocupaţia ei favorită. Seara le citea alor săi ce scrisese peste zi sau fragmente din romanele vremii.Pentru Mark Twain, ziua se măsura în timpul pe care-l avea la dispoziţie pentru scris, astfel că viaţa din afara biroului său a devenit doar un pretext pentru romanele care-l bântuiau. După un mic dejun copios, începea lucrul şi de-abia spre seară putea fi revăzut de cei dragi, neîntrerupându-se nici măcar pentru prânz. În caz de urgenţă, era folosită un fel de goarnă care să-l avertizeze că prezenţa lui era necesară, dar nu accepta să fie deranjat decât în cazuri extrem de rare.Vrând să se asigure că nici un zgomot nu-i va tulbura orele de scris, Charles Dickens şi-a montat o uşă dublă în birou, blocând astfel lumea de afară. Iar Dombey and son sau David Copperfield n-ar fi putut fi niciodată scrise, dacă masa de lucru n-ar fi respectat „atmosfera” cerută de genialul britanic –  peniţele de gâscă trebuiau aşezate într-un anumit fel lângă călimara de cerneală, alături de o mică vază de flori, un cuţit pentru tăierea hârtiei, o codiţă de iepure şi două statuete cu semnificaţie specială. Altfel, ziua ar fi fost compromisă.Haruki Murakami este unul dintre cei mai matinali dintre autorii contemporani, trezindu-se la 4 dimineaţa, pentru a scrie neîntrerupt vreme de cinci sau şase ceasuri. După-amiezele sunt tot parte din cantonamentul de lucru, dedicându-le relaxării care să-i aducă inspiraţie: aleargă, înoată, citeşte, ascultă muzică, dar nu depăşeşte ora 21.00 pentru a merge la culcare. Într-un interviu în care a vorbit şi despre izolarea socială către care îl împinge ritualul său, Murakami a declarat: „Menţin rutina asta în fiecare zi. Repetiţia în sine este unul dintre cele mai importante lucruri; e o formă de hipnoză. Mă hipnotizez pentru a atinge o stare mai profundă a conştiinţei.”
How to Have Creative Ideas
Charles Dickens (Barnes & Noble Collectible Classics: Omnibus Edition): Letherbound. Ediţie de colecţie
Kafka on the Shore
Despre toţi aceştia, dar şi despre Kafka, Sartre, Descartes, Woody Allen, Agatha Christie,  Pablo Picasso, George Gershwin, Lev Tolstoi, Andy Warhol, John Updike a scris Mason Currey, în cartea sa document: Daily Rituals: How Artists Work. Un volum fascinant despre micile detalii care compun capodopere, dar şi despre nebuniile de zi cu zi ale unor genii. Pentru că fiecare dintre noi este, în fiecare zi, autor sau personaj al vieţii lui…Şi e important să ne pregătim decorul în care vrem să înceapă următoarea reprezentaţie.займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *