Romane grafice inspirate din cărţi de succes

Un roman grafic este o bandă desenată mai lungă, cu o poveste și un fir epic mai complex, asemănător unor romane, având ca țintă un public mai matur. Unele romane grafice prezintă o singură poveste, de la prima până la ultima pagină, iar altele cuprind mai multe povestiri scurte sau benzi desenate individuale.

Benzile desenate sunt un mijloc de comunicare pe cale grafică, alcătuit cu ajutorul imaginilor și, adeseori, al cuvintelor, în scopul de a ilustra un fir narativ. Termenul “benzi desenate” se referă la cadrele de diferite mărimi care conțin fiecare o imagine ce ilustrează în mod dinamic sau static acțiunea ce se petrece în firul narativ al poveștii respective. Primele benzi desenate erau colecții de cadre umoristice luate din ziare, iar succesul comercial al acestor colecții a dus la dezvoltarea acestui mediu de exprimare.

Termenul de roman grafic s-a inventat pentru a diferenția benzile desenate considerate puerile, de cele cu un conținut și poveste mai matură. De obicei, romanele grafice se găsesc într-un format mai rezistent decât celelalte cărți de benzi desenate, fiind printate pe o hârtie de calitate mai bună și de obicei cu o copertă cartonată.

Unele benzi desenate şi romane grafice sunt amuzante, iar altele abordează teme diverse, precum drama, aventura, dezvoltarea caracterului, politica, dragostea, fantasy, science fiction, etc. Primul exemplar de benzi desenate este considerat a fi The Adventures of Obadiah Oldbuck, publicat în secolul XIX, iar primul roman grafic este considerat a fi romanul lui Will Eisner, A Contract With God and Other Tenement Stories, publicat în 1978.

Pe lângă romanele grafice clasice, în ultimii ani au apărut din ce în ce mai multe romane grafice inspirate din cărţi de succes pentru copii şi adolescenţi, precum romane grafice inspirate din:

Seria Twilight (Amurg) de Stephenie Meyer

Seria The Infernal Devices (Dispozitive Infernale) de Cassandra Clare


The Hobbit (Hobbitul) de J. R. R. Tolkien

Seria Percy Jackson and The Olympians (Percy Jackson şi Olimpienii) de Rick Riordan

Seria The Heroes of Olympus de Rick Riordan

Seria The Kane Chronicles de Rick Riordan

Seria Vampire Academy (Academia Vampirilor) de Richelle Mead

Coraline de Neil Gaiman

Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children de Ransom Riggs

Seria Gossip Girl de Cecily Von Ziegesar

Seria Maximum Ride de James Patterson

Seria Witch & Wizard (Vrăjitor şi vrăjitoare) de James Patterson

Seria Hush, Hush de Becca Fitzpatrick

Seria The Dark-Hunters de Sherrilyn Kenyon

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *