Romane de călătorie care te poartă în jurul lumii

Ca cititori ne place să plonjăm  în paginile cărților care au ca temă centrală călătoriile, însă pentru scriitor acest gen literar reprezintă o provocare. Trebuie să ai grijă ce ton abordezi, cum descrii fără să pari exagerat, ce stare transmiți, cum faci să atragi cititorul. Este o muncă titanică și sunt capcane la tot pasul. Bineînțeles că, fără să îți dai seama, toate locurile pe care le prezinți în carte sunt relatate dintr-o perspectivă subiectivă, doar sunt locurile pe care tu,  scriitorul, le-ai vizitat. De aceea, dacă vrei să scrii romane de călătorie, trebuie să dozezi impresiile tale asupra celor văzute, să lași personajele să vorbească despre locurile exotice, să fii omniscient, dar detașat. Pentru cititor aceste lecturi care surprind lumi îndepărtate sunt minunate, nu plătești bani pentru călătorii, ai ocazia să “vezi” locuri cât mai diverse într-un timp scurt și te bucuri de tot ceea ce îți oferă exoticul.

Am făcut pentru voi, dragi cititori împătimiți, o listă lungă de romane clasice care vă oferă șansa să călătoriți oriunde și oricând. Nu aveți nevoie de niciun bagaj, ci doar de o imaginație bogată și  de o minte deschisă. Să pornim alene pe cărări necunoscute!

1.Black Lamb and Grey Falcon:A journey through Yugoslavia by Rebecca West

Yugoslavia în umbra nazismului, împreună cu una dintre  femeile intelectuale ale secolului 20.

2. Travels with Charley: In Search of America by John Steinbeck

Simplu, e Steinbeck, și un câine pe nume Charley, o excursie cu mașina și aventură pură.

3.The Great Railway Bazaar by Paul Theroux

Totul despre trenuri. Acestea reflectă fiecare cultură în parte, este un bazar de istorii, populații, culori și limbi. Fiecare tren, special în felul său, este o oglindă a țării pe care o reprezintă.

4. As I Walked Out One Midsummer Morning by Laurie Lee

Memoriile unui poet despre călătoria prin satele englezești și spaniole.

5. In Patagonia by Bruce Chatwin

Unii oameni sunt de părere ca fragmente din carte sunt romanțate. Pentru iubitorii culturii pop, Butch Cassidy și Sundance Kid își fac apariția de câteva ori în cuprinsul paginilor.

6.Notes from a Small Island by Bill Bryson

Un american își ia “La revedere” de la cea care i-a servit drept “acasă” timp de două decenii, Marea Britanie, neezitând să recurgă la amănunte descriptive ale țării în tot acest timp.

7.Homage to Catalonia by George Orwell

Memoriile lui Orwell despre experiențele avute în războiul civil spaniol. Nu este chiar un ghid de călătorie, c i mai degrabă o retrospecție a întâmplărilor petrecute în Spania.

8.India: A Million Mutinies Now by V.S. Naipaul

Naipaul explorează în paginile acestei cărți toate părțile ascunse ale țării sale natale, India.

9.The Emperorby Ryszard Kapuściński

Se știe că anumite fragmente din această carte sunt pure născociri, dar mulți jurnaliști sunt de părere că tocmai această manipulare a faptelor reale de către autor îl ajută să descopere niște adevăruri esențiale despre Etiopia și Haile Selassie.

10. Coasting by Jonathan Raban

Faceți cunoștință cu Jonathan Raban, singur, într-o barca, fără o busolă, navigând de-a lungul țărmului Marii Britanii.

11. Fear and Loathing in Las Vegas by Hunter F. Thompson

Creată ca roman, cartea pune accentul pe aspecte autobiografice ce au avut loc chiar în mijlocul deșertului america, în inima orașului Las Vegas.

12. Great Plains by Ian Frazier

Posibil cea mai bună lucrare a povestitorului înrăit, Frazier, această carte este rezultatul celor trei ani petrecuți în inima Americii.

13. The Innocents Abroad by Mark Twain

În una dintre cele mai bune cărți de călătorie din toate timpurile, Twain ajunge cu povestea în Țara Sfântă.

14. The Lycian Shore by Freya Stark

Stark este o exploratoare care nu se mai afla în centrul atenției, însă pe nedrept, căci această carte a ei este o fascinantă călătorie de-a lungul coastei Turciei.

15. Skating to Antarctica by Jenny Diski

Jumătate memorii, jumătate călătorii, autoarea Diski detaliază complicata istorie a familiei sale în timpul unei călătorii către sud. Să vă pregătiți hainele groase, căci vă așteaptă o călătorie chiar în sufletul înghețat al Antarcticii.

16. Sea and Sardinia by D.H. Lawrence

Mariajul forțat și cu probleme al unui scriitor bizar, niște italieni ciudați și evenimente petrecute în ajunul fascismului.

17. Venice by Jan Morris

Unul dintre cei mai buni scriitori de cărți de călătorie ai secolului al 20-lea se concentrează, de data aceasta, pe unul dintre cele mai fascinante orașe ale lumii, Veneția.

18. A Time of Gifts by Patrick Leigh Fermor

Prima carte dintr-o trilogie în care Fermor narează călătoria sa din Olanda până la Constantinopol. Drumul îi este presărat cu locuri incredibil care colorează paginile cărții.

19. Tracks by Robyn Davidson

Memoriile complexe ale unei femei care pornește singură într-o călătorie prin deșertul australian, acompaniată doar de patru cămile și un câine.

20. Into Thin Air by Jon Krakauer

Cartea este bazată pe fapte reale. Membrii unor expediții au fost surprinși de o furtună pe Everest și au dus o luptă fatală cu gerul, vântul necruțător, efectele altitudinii, foame și disperarea. După 24 ore moartea a fost singura scăpare.

 

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *