Rework. Antreprenori, micro afaceri, inovaţii

Despre start-up-uri am mai vorbit aici. Am învăţat ce înseamnă să pui bazele unei afaceri mici, pe cont propriu şi ce premise trebuie îndeplinite. Atunci când începem ceva de la zero avem nevoie de pasiune, de o bună cunoaştere a pieţei, flexibilitate şi creativitate şi, mai ales, de capacitatea de inovare. Toate cărţile referitoare la acest aspect îţi vor vorbi despre încrederea totală pe care trebuie s-o ai în produsul tău, despre bugete, strangere de fonduri, competiţie, marketing.

Mai apar, însă, din când în când, cărţi care încearcă să clatine lumea business-ului, cărţi care, prin felul prea puţin ortodox în care tratează lucrurile, ies din tipare, propunând modele aproape totalmente opuse regulilor tradiţionale. Rework este una dintre aceste cărţi.

Cei doi autori, Jason Fried şi David Heinemeier Hansson provin din mediul de afaceri şi propun în această carte respingerea ideilor tradiţionale de business, un concept nu tocmai nou, dar care atunci când este realizat cu încredere, poate duce la rezultate uimitoare.

Rework este special concepută pentru antreprenori, proprietari de afaceri mici, oameni care şi-ar dori să înceapă ceva pe cont propriu şi să facă lucruri pentru ei înşişi. Făcând ceea ce trebuie să faci nu te va ajuta să avansezi – aceasta este, poate, cea mai şocantă afirmaţie a celor doi autori, venită în situaţia în care mulţi se luptă cu constrângerile vieţii de zi cu zi. Mesajul cărţii este clar şi concis, autorii militând pentru idei ca: nu este necesar să ai un plan de afaceri foarte lung şi nu ar trebui să petreci prea mult timp organizând întâlnirile de afaceri. Acţiunea este întotdeauna preferată planificării, şi cu cât mai repede se trece la acţiune, cu atât mai bine.

Una din ideile interesante din carte, deşi nu cea mai inovativă, dar cu siguranţă una pe care antreprenorii o uită, este aceea că ar trebui să creezi un produs pe care şi tu ai vrea să-l foloseşti. Un concept nou, totuşi, este sfatul de a renunţa la investitori externi, pentru că, la un moment dat, vei avea de dat socoteală şi vei construi ceea ce-şi doresc investitorii, nu clienţii.

Direcţiile oferite de această carte vor fi de folos acelor afaceri care stagnează sau pentru antreprenorii la început de drum. Evident, nu toate practicile vor funcţiona pentru toată lumea, dar sfaturile sunt bune şi pot fi eficiente într-un număr însemnat de situaţii. Este o carte care este foarte accesibilă şi se citeşte repede şi cu siguranţă veţi găsi cel puţin un lucru care poate schimba felul cum vă conduceţi afacerea.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *