Reţeta de marţi: Supǎ franţuzeascǎ de ceapǎ

La mulţi ani tuturor celor care intrǎ pe acest blog în cǎutare de cǎrţi care sǎ le ostoiascǎ dorul de lecturǎ! Sper ca în 2014 sǎ citiţi numai cǎrţi faine şi sǎ aveţi parte doar de mese tihnite cu mâncǎruri delicioase.

Ȋncerc acum sǎ vǎ deschid apetitul (şi spre cǎrţi, şi spre mâncare bunǎ) cu supa franţuzeascǎ de ceapǎ. Eu am pregǎtit-o deja de douǎ ori (ultima datǎ chiar pentru noaptea dintre ani) şi am început sǎ-i laud virtuţile peste tot pentru cǎ este, într-adevǎr, ceva care chiar o sǎ vǎ delecteze papilele.

Ȋncepeţi prin a prepara doi litri de supǎ de legume. Pentru asta eu am folosit fǎrǎ remuşcǎri douǎ cubuleţe de legume bio. Supa nu iese foarte concentratǎ şi este foarte bine aşa.

Curǎţǎm şi spǎlǎm 8 cepe galbene. Se îndepǎrteazǎ primele foi, se înjumǎtǎţesc şi apoi se feliazǎ pe lung, în felii subţiri şi egale. Merge relativ repede, nu vǎ-ngrijoraţi cǎ o sǎ lǎcrimaţi prea tare.

Ȋntr-o oalǎ încǎpǎtoare, se încing 50-100 grame de unt şi trei linguri de ulei. Se toarnǎ solzişorii de ceapǎ, se presarǎ cu sare şi se amestecǎ bine. Se lasǎ pe foc 15 minute cu capacul pus. Se ia apoi capacul şi se mai lasǎ pe foc între 20 şi 45 de minute, amestecând frecvent. Prima datǎ, la mine a rezistat 30 de minute, iar a doua oarǎ- doar 20. Iese la fel de bine, dupǎ mine. Când este lǎsatǎ mai puţin, ceapa rǎmâne crocantǎ, ceea ce nu e deloc un impediment. Dacǎ-mi spuneţi cǎ aţi rezistat fǎrǎ sǎ gustaţi constant din ceapa care devine din ce în ce mai bunǎ, vǎ dau o diplomǎ şi mǎ duc sǎ mǎ automutilez. 🙂

Ȋn timp ce ceapa se cǎleşte, se adaugǎ vreo 3 cǎţei de usturoi tocaţi. La sfârşitul timpului de cǎlire, se adaugǎ 2 foi de dafin, 250 de ml de vin alb sec şi cei doi litri de supǎ de legume.

Se mai lasǎ la fiert 45 de minute. Punem felii de pâine la cuptor pentru rumenire, iar când supa este gata, se toarnǎ în boluri, peste ea se aşazǎ pâinea şi deasupra, felii generoase de brânzǎ Gruyère. Se lasǎ puţin la cuptor, pânǎ ce brânza începe sǎ se înmoaie.

Sper sǎ încercaţi şi la voi în bucǎtǎrie reţeta aceasta, este printre cele mai bune pe care le-am fǎcut anul trecut! Un an spornic sǎ aveţi!

Mai multe reţete şi poveşti gǎsiţi şi aici.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

1 thought on “Reţeta de marţi: Supǎ franţuzeascǎ de ceapǎ”

  1. E super reteta ta, Ioana. Daca ai sti de cand cochetez cu ideea de a face si eu o supa de ceapa dar nu am gasit o reteta care sa ma convinga. Pana acum 😉
    Cand o sa gasesc branza Gruyere stiu deci unde sa caut reteta ca sa o fac 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *