Reţeta de marţi: Stollen

stollen

Stollen-ul este un fel de cozonac german, plin cu fructe uscate, nuci şi condimente şi acoperit cu zahăr pudră din abundenţă. Prima menţionare a acestui desert festiv a fost făcută în anul 1474 în Dresda, stollen-ul de aici fiind printre cele mai populare dulciuri, foarte căutate la târgurile de Crăciun de pe tot teritoriul Germaniei.

Pentru această reţetă trebuie să vă înarmaţi cu răbdare, căci durează ceva timp, dar rezultatul va fi pe măsura efortului.

Ingrediente:

500 grame făină

100 grame zahăr pudră

10 grame drojdie

10 grame sare

150 grame unt nesărat moale

250 ml lapte

Un vârf de nucşoară

Un vârf de cuişoare măcinate

½ linguriţă extract de vanilie

2 picături de extract de migdale

50 grame migdale fără pieliţă tocate mărunt

300 grame mix de fructe uscate

120 grame mix de coajă de citrice

25 grame unt topit

225 grame marţipan

Pentru servit:

25 grame unt topit

2 linguri zahăr pudră

Mod de preparare:

Puneţi făina şi zahărul într-un bol. Adăugaţi drojdia pe o parte şi sarea, pe cealaltă. Puneţi şi untul moale şi 200 ml de lapte şi amestecaţi,

Adăugaţi laptele rămas şi amestecaţi până ce mixtura se transformă într-un aluat moale. Transferaţi pe o suprafaţă pudrată cu făină şi frământaţi 6-7 minute până când aluatul devine elastic.

Puneţi nucşoara, cuişoarele, extractul de vanilie şi de migdale, fructele uscate şi coaja de citrice într-un bol. Puneţi aluatul deasupra şi începeţi să frământaţi din afară spre înăuntru, încorporând fructele uscate şi condimentele. Când totul a fost bine încorporat, acoperiţi bolul cu folie transparent şi lăsaţi la crescut timp de 1-2 ore în loc cald, până ce îşi dublează volumul.

Întindeţi aluatul cu sucitorul pe o suprafaţă pudrată cu făină şi daţi-i o formă de dreptunghi astfel încât partea cea mai scurtă a aluatului să fie cât partea cea mai lungă a tăvii. Ungeţi cu unt topit.

Întindeţi marţipanul într-un sul, în aşa fel încât să fie la fel de lung ca aluatul şi puneţi-l în mijlocul acestuia din urmă. Rulaţi apoi aluatul cât să cuprindă şi marţipanul. Puneţi pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, acoperiţi şi lăsaţi să crească cam o oră.

Încălziţi cuptorul la 190 de grade C. Puneţi aluatul la cuptor timp de 1 oră. Scoateţi şi ungeţi cu unt topit şi presăraţi-l cu zahăr pudră. Serviţi-l rece.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Paul Hollywood.

Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *