Reţeta de marţi: Shakshuka (Israel)

Cu o tradiţie şi cultură străveche, poporul evreu a fost şi rămâne purtătorul unor valori şi principii ancestrale. Nimic nu este la întâmplare la ei, nici măcar hrana, aceasta nefiind doar un mijloc de supravieţuire sau de procurare a plăcerii, ci înglobând în ea simboluri şi reguli cu o semnificaţie aproape ritualică. Religia şi bucătăria nu sunt lucruri separate, totul depinzând de ceea ce Talmudul sau Torah consideră a fi kosher (pur).

Reţeta de azi, numită shakshuka, este un sos de roşii condimentat şi plin de arome, ideală pentru masa de dimineaţă sau brunch.

Ingrediente:

½ linguriţă de seminţe de chimion

180 ml ulei de măsline

2 cepe mari feliate

2 ardei graşi roşii tocaţi

2 ardei graşi galbeni tocaţi

4 linguriţe de zahăr

2 foi de dafin

6 rămurele de cimbru

2 linguri de pătrunjel tocat

6 roşii coapte tocate sau 600 grame passata roşii

½ linguriţă de şofran

Un vârf de cayenne

Aprox. 250 ml apă

8 ouă

Sare şi piper

Mod de preparare:

Într-o tigaie foarte mare căliţi seminţele de chimion la foc mare timp de 2 minute. Adăugaţi ceapa şi uleiul şi sotaţi timp de 5 minute. Puneţi apoi ardeii, zahărul şi ierburile şi continuaţi să gătiţi la foc mare 5-10 minute.

Se adaugă roşiile sau passata, şofranul, ardeii cayenne şi puţină sare şi piper. Daţi flacăra la minimum şi lăsaţi pe foc timp de 15 minute. În timpul  acesta, continuaţi să adăugaţi apă (Dacă folosiţi roşii bine coapte), astfel încât amestecul să aibă consistenţa unei passate. Gustaţi şi asezonaţi.

Îndepărtaţi foile de dafin şi împărţiţi amestecul în 4 tigăi, fiecare potrivită pentru o porţie individuală. Puneţi-le pe foc mediu să se încălzească şi faceţi două adâncituri şi spargeţi două ouă în fiecare.

Presăraţi-le cu sare şi acoperiţi tigăile cu capacele lor. Lăsaţi la foc foarte mic timp de 10-12 minute sau până când ouăle sunt făcute.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Yotam Ottolenghi.

Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *