Reţeta de marţi: Sandviş cu brânză şi ceapă caramelizată

Întotdeauna după o perioadă mai lungă sau mai scurtă de nemâncat pâine (unde lungă înseamnă în jur de o săptămână, să ne înţelegem!), mi se face invariabil poftă de sandvişuri. Adică felii de pâine bună şi crocantă şi cu supriza din mijloc care poate să fie orice: de la banalul somon cu smântână şi picuri de lămâie până la (ceva) mai laborioasa ceapă caramelizată. Pe mine, gustul acela dulceag al cepei şi mirosul din casă mă înnebunesc pur şi simplu.

Să începem, aşadar!

Ingrediente:

2 linguri unt

1 lingură ulei de măsline

3 cepe galbene mari tăiate solzişori

Sare şi piper proaspăt măcinat după gust

50 ml sherry (opţional)

1 linguriţă cimbru tocat fin

Pentru sandviş:

8 felii Gruyère

8 felii de pâine cu maia

Unt moale

Mod de preparare:

Pentru ceapa caramelizată: Încălziţi o tigaie largă la foc mediu. Puneţi untul şi uleiul de măsline. Adăugaţi ceapa şi amestecaţi. Asezonaţi cu sare şi piper, răsfiraţi ceapa în aşa fel încât să fie într-un singur strat, acoperiţi tigaia şi micşoraţi focul. Lăsaţi ceapa la călit şi înmuiat în jur de 10-15 minute. Luaţi capacul şi lăsaţi-le în continuare pe foc până ce au consistenţa şi gustul dorite (aproximativ o jumătate de oră), amestecând frecvent.

Odată ce ceapa este caramelizată, adăugaţi sherry-ul şi presăraţi pe deasupra cu cimbru. Amestecaţi. Asezonaţi din nou cu sare şi piper.

Pentru sandviş: Încălziţi un grătar la foc mediu spre mare. Alcătuiţi sandvişurile astfel: o felie de pâine, o felie de Gruyère, ceapă caramelizată, încă o felie de Gruyère şi deasupra, încă o felie de pâine. Procedaţi la fel şi faceţi încă trei sandvişuri.

Ungeţi cu unt ambele părţi ale sandvişului şi puneţi-l pe grătar. Lăsaţi 3-4 minute pe fiecare parte, apăsându-l cu o spatulă. Brânza va începe să se topească.

Tăiaţi feliile de pâine pe diagonală şi serviţi.

Sursa foto

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *