Reţeta de marţi: Plǎcintǎ cu dovleac

E timpul lui, e timpul dovleacului, al castanelor coapte, al porumbului fiert şi cu sare, e timpul pentru grǎtar şi sosuri dense, pentru miros de jar şi must rǎscolitor de dulce.

Şi pentru cǎ adulmecatul e unul din lucrurile mele favorite – fie cǎ e vorba de cafeaua fǎcutǎ dimineaţa, o carte nouǎ sau iarba proaspǎt cositǎ, azi am decis sǎ mǎ dedau dovleacului. Ȋmprǎştie un parfum cald, se preteazǎ şi reţetelor dulci şi celor sǎrate şi e unul din ingredientele pe care e necesar sǎ le experimentezi mai ales toamna.

Ingrediente:

Pentru aluat:

175 grame fǎinǎ

2 linguriţe zahǎr

0.5 linguriţe sare

110 grame unt rece, feliat

1 ou mare, bǎtut uşor

Fǎinǎ pentru presǎrat

Pentru umpluturǎ:

425 grame piure de dovleac

130 grame zahǎr brun

3 ouǎ, bǎtute uşor

310 ml smântânǎ dulce

0.5 linguriţe de allspice

0.5 linguriţe de ghimbir

1.5 linguriţe de scorţişoarǎ

0.25 linguriţe de nucşoarǎ proaspǎt rasǎ

Un vârf de sare

Mod de prepapare:

Pentru aluat, se pune fǎina, zahǎrul şi sarea într-un robot şi se pulseazǎ. Se adaugǎ untul rece şi se pulseazǎ pânǎ aluatul are consistenţa unor firimituri. Se adaugǎ şi oul şi se mixeazǎ. Se îndepǎrteazǎ aluatul din robot şi se formeazǎ o bilǎ care se împacheteazǎ în folie transparentǎ şi se lasǎ la frigider timp de cel puţin o orǎ.

Pe masa de lucru presǎratǎ cu fǎinǎ se întinde aluatul cu sucitorul sub forma unui cerc de 30 cm şi 0.25 cm grosime. Se transferǎ aluatul într-o tavǎ de circa 23 cm şi se preseazǎ bine aluatul pe margini lǎsând cam 2.5 cm în afara tǎvii. Se lasǎ la congelator timp de 30 minute.

Se încǎlzeşte cuptorul la 200 grade C. Se pune o bucatǎ de hârtie de copt peste aluat şi se acoperǎ cu fasole boabe. Se lasǎ la cuptor cam 20 de minute. Se scoate şi se îndepǎrteazǎ boabele de fasole. Se mai pune la cuptor încǎ 10 de minute. Se lasǎ la rǎcit. Se scade temperatura cuptorului la 180 de grade C.

Pentru plǎcintǎ: Ȋn timp ce aluatul se rǎceşte se face umplutura. Ȋntr-un bol mare, se amestecǎ piureul de dovleac, zahǎrul brun, ouǎle, smântâna dulce, condimentele şi sarea. Umplutura aceasta se rǎstoarnǎ peste aluat.

Se pune la cuptor şi se lasǎ cam 50-60 de minute pânǎ când marginile sunt fǎcute, iar centrul plǎcintei este încǎ tremurând. (Dacǎ marginile se înnegresc, acoperiţi-le cu folie de aluminiu). Se lasǎ la rǎcit şi se serveşte plǎcinta la temperatura camerei sau cât timp mai este cǎlduţǎ.

Sursa

Foto

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *