Reţeta de marţi: Pizza cu legume

There’s very little in my world that a foot massage and a thin-crust, everything-on-it pizza won’t set right. G. A. McKevett

Vǎ uitaţi şi voi la zilele astea ce se deruleazǎ prin faţa noastrǎ, uneori fǎrǎ mǎcar o fǎrâmǎ de soare, şi probabil cǎ daţi vina pe ele, numindu-le “deprimante” şi pe voi- meteosensibili. Am învǎţat de ceva vreme cǎ toate cuvintele au o putere foarte mare şi cǎ trebuie sǎ folosim etichetele cu precauţie. Aşa cǎ pentru mine, vremea asta e doar… puţin nehotǎrâtǎ. Ai pe de o parte dulcea aşteptare a luminiţelor de Crǎciun, iar pe de alta, ceaţa. E vremea bunǎ de vin sau ţuicǎ fiartǎ, ceaiuri fierbinţi şi dese şi maratoane de filme. Şi pentru asta am reţeta potrivitǎ: o pizza fǎrǎ fasoane, pe care o puteţi orna dupa propria fantezie.

Pentru blat avem nevoie de 250 ml de apǎ, 300 grame de fǎinǎ, 7 grame de drojdie uscatǎ, 2 linguri de ulei, puţin zahǎr şi un vârf de sare. Se dǎ drumul la foc, cât sǎ se facǎ cǎlduţ în bucǎtǎrie şi se încǎlzeşte apa. Se toarnǎ într-un bol, iar peste ea se se adaugǎ drojdia, sarea şi zahǎrul şi se  amestecǎ pânǎ la dizolvare. Se adaugǎ uleiul şi apoi fǎina, câte puţin. La început se amestecǎ cu o lingurǎ, iar când aluatul începe sǎ se întǎreascǎ, se frǎmântǎ cu mâna pânǎ când nu se mai lipeşte de mâini. Se acoperǎ cu un şervet şi se lasǎ la crescut timp de o orǎ.

Ȋn acest timp putem face sosul: folosim douǎ conserve de roşii sau chiar roşii proaspete, cǎrora le îndepǎrtǎm pieliţa, pe care le punem într-un vas unde s-au încǎlzit câteva linguri de ulei de mǎsline. Adǎugǎm douǎ linguri de passata de roşii, condimente (eu pun de obicei oregano, busuioc, cimbru şi câteva foi de dafin), feliuţe de jalapenos, sare şi piper. Când sosul începe sǎ se îngroaşe e semn cǎ alchimia s-a întâmplat. Se scoate dafinul şi se lasǎ la rǎcit.

Tot acum se taie şi legumele: ardei kapia, ciuperci, ceapǎ roşie, mǎsline, toate mǎrunţite dupǎ plac.

Dupǎ o orǎ, blatul trebuie sǎ fi crescut destul şi se pune pe masa acoperitǎ cu fǎinǎ şi se mai frǎmântǎ puţin. Se împarte în douǎ şi fiecare bucatǎ se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire şi se transferǎ în tava unsǎ cu ulei. Se dǎ la cuptor pentru 10 minute, se scoate şi se asambleazǎ.

Peste blat se întinde o cantitate suficientǎ de sos de roşii, peste care se adaugǎ ardeii, ciupercile, mǎslinele, ceapa, porumbul, iar la sfârşi se rade mozzarella din belşug. Se dǎ la cuptorul încǎlzit la 180 de grade timp de 20 de minute sau pânǎ când sosul începe sǎ bolboroseascǎ.

Poftǎ bunǎ!

Mai multe reţete gǎsiţi aici.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *