Reţeta de marţi: Peach Melba

Ȋn anul 1892, soprana australianǎ Nellie Melba a cântat în opera Lohengrin la Covent Garden şi Ducele de Orléans a organizat o cinǎ în onoarea ei. Pentru aceastǎ ocazie, chef-ul Auguste Escoffier a creat un desert special pentru ea. Ca sǎ-şi prezinte creaţia, Escoffier s-a folosit de o sculpturǎ de gheaţǎ în formǎ de lebǎdǎ, prezentǎ şi în opera lui Wagner. Escoffier a creat mai multe versiuni ale acestui desert, dar cea mai folositǎ rǎmâne, totuşi, cea de mai jos.

Ingrediente:

Pentru piersici:

750 ml apǎ

700 grame zahǎr

Sucul de la o jumǎtate de lǎmâie

1 baton de vanilie

8 piersici

Pentru sosul de zmeurǎ:

375 grame zmeurǎ

25 grame zahǎr pudrǎ

Sucul de la o jumǎtate de lǎmâie

Mod de preparare:

Se pune apa, zahǎrul, sucul de lǎmâie şi batonul de vanilie tǎiat pe lung într-o crǎticioarǎ şi se încǎlzeşte la foc mic pânǎ când zahǎrul se dizolvǎ. Se aduce la fierbere şi se lasǎ cam 5 minute dupǎ care se dǎ focul la minim.

Se taie piersicile în jumǎtǎţi, iar dacǎ sâmburele iese repede, acesta poate fi îndepǎrtat în aceastǎ etapǎ; dacǎ nu, poate fi scos mai târziu. Se lasǎ piersicile în sirop 2-3 minute pe fiecare parte, în funcţie de cât de copt este fructul. Se scot piersicile cu o lingurǎ şi se aşazǎ pe o farfurie.

Când toate piersicile sunt fierte, se scoate pieliţa şi se lasǎ la rǎcit (acum se scot şi sâmburii). Siropul se pǎstreazǎ la frigider pentru urmǎtoarea datǎ când faceţi acest desert.

Pentru sos, puneţi zmeura, zahǎrul pudrǎ şi sucul de lǎmâie în blender şi mixaţi câteva secunde. Strecuraţi şi puneţi sosul într-un borcan.

Ca sǎ asamblaţi Peach Melba, puneţi douǎ jumǎtǎţi de piersicǎ pentru fiecare persoanǎ, iar alǎturi puneţi o cupǎ sau douǎ de îngheţatǎ de vanilie (cumpǎratǎ sau preparatǎ ca aici). Turnaţi sosul de zmeurǎ peste fiecare din ele. Lǎsaţi restul de sos pe masǎ, pentru ca fiecare invitat sǎ se serveascǎ singur.

Tradusǎ şi adaptatǎ dupǎ o reţetǎ de Nigella Lawson.

Sursǎ foto

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *