Reţeta de marţi: Paella cu pui şi fructe de mare (Spania)

Îmi plac mesele sociale pentru că sunt ataşată de ideea de a împărţi bucatele şi a împărtăşi un pic sau mai mult din tine atunci când stai la masă. Grecii şi libanezii, ba chiar şi mexicanii, au înţeles de mult acest lucru şi la ei a mânca e un ritual întreg de veselie, zumzet, pahare ciocninde, subiecte de discuţie din cele mai diverse. Nu e exclusă şi înfierbântarea, mai ales când oamenii se întâlnesc în timpul sau după un meci, dar n-ar mai fi la fel fără puţin sânge clocotind.

Azi privirile noastre se îndreaptă către Spania şi, în special, spre Valencia, locul de naştere al paellei.

Ingrediente:

4 linguri de ulei de rapiţă

6 pulpe de pui fără pieliţă

Jambon

300 grame ceapă tocată

100 grame ţelină în cubuleţe

150 grame morcovi cubuleţe

3 linguri de usturoi tocat

240 ml vin alb

480 ml supă de peşte/ fructe de mare

1 lingură de şofran dizolvată în 240 ml apă călduţă timp de 3 minute

2 litri apă

500 grame chorizo

175 grame ardei roşii în cubuleţe

675 orez Arborio

2 linguri sare

2 linguri piper proaspăt măcinat

6 creveţi

6 scoici

6 midii

50 g ceapă verde tocată, pentru garnisit

50 g roşii, pentru garnisit

Mod de preparare:

Adăugaţi două linguri din ulei într-o tigaie mare la foc mare şi puneţi pulpele de pui şi jambonul şi lăsaţi până ce pulpele se prăjesc pe ambele părţi. Scoateţi pulpele şi lăsaţi jambonul în tigaie.

Adăugaţi 150 grame din ceapă, ţelina, morcovii şi usturoiul şi lăsaţi pe foc timp de 5-7 minute. Turnaţi vinul alb şi lăsaţi până scade la jumătate.

Puneţi apoi supa de fructe de mare, şofranul şi apa şi lăsaţi pe foc timp de 2 ore sau până scade la jumătate. După acest timp, scurgeţi lichidul şi păstraţi-l la foc mic.

Într-o tigaie mare sau una specială pentru paella, adăugaţi cele două linguri de ulei rămase, chorizo-ul, ardeiul gras şi ceapa rămasă. Lăsaţi pe foc până când ceapa devine translucidă. Puneţi apoi orezul, sarea şi piperul şi sotaţi până ce tot orezul este îmbibat în ulei.

Turnaţi 240 ml din supa rămasă peste orez, câte puţin, până ce lichidul este absorbit. Nu amestecaţi. Când orezul este al dente, adăugaţi pulpele de pui şi fructele de mare. Adânciţi fructele de mare în orez pentru ca acestea să se găteasă.

Turnaţi ultimele 240 ml de supă şi acoperiţi tigaia cu un capac. Stingeţi focul şi lăsaţi tigaia să stea 10-15 minute, până când se gătesc fructele de mare. Garnisiţi cu ceapă verde şi roşii şi serviţi.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Guy Fieri.

Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *