Reţeta de marţi: Moules à la marinière (Franţa)

Ce-i al lor e al lor: gastronomia franţuzească este pe bună dreptate una dintre cele mai apreciate şi savuroase pentru rafinamentul pe care l-au imprimat bucătarii lor chiar şi celor mai simple preparate. Când vorbeşti de Franţa, e imposibil să nu te gândeşti la croissante şi baghete, boeuf bourguignon sau mâncărurile puternic usturoioate specifice Provençe-ului.

Azi ne concentrăm atenţia asupra unui preparat marin foarte apreciat, midiile marinière, unde cea mai dificilă etapă este curăţarea scoicilor.

Ingrediente:

2 kg scoici

1 ceapă albă tocată fin

2 foi de dafin

8 fire de cimbru proaspăt

15 grame unt nesărat

100 ml vin alb sec

2 linguri smântână

25 grame pătrunjel tocat

Mod de preparare:

Spălaţi scoicile cu apă rece, dar nu frecaţi cochiliile prea puternic deoarece culoarea se va transfera în sos în timpul gătitului. Îndepărtaţi scoicile care sunt deschise. Apăsaţi cochiliile şi dacă nu se închid imediat, aruncaţi-le imediat. Îndepărtaţi nisipul şi “bărbile” cu un cuţit ascuţit şi clătiţi bine.

Topiţi untul la foc mediu într-o tigaie mare şi adăugaţi ceapa, foile de dafin şi cimbrul.

Adăugaţi apoi scoicile şi vinul sec, acoperiţi tigaia cu un capac şi lăsaţi pe foc timp de 4-5 minute, până când scoicile se desfac. În acest timp scuturaţi tigaia cu putere de câteva ori.

Turnaţi la sfârşit smântâna şi pătrunjelul tocat şi distribuiţi conţinutul în 4 boluri de supă. Se servesc cu pâine franţuzească ca să întingeţi în sosul rămas de la scoici.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Raymond Blanc.

Sursa foto

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *