Reţeta de marţi: Hachis Parmentier

Hachis Parmentier e reţeta de care aveţi nevoie pentru serile friguroase de toamnǎ. O versiune a shepherd’s pie-ului britanic, hachis Parmentier a fost inventat de cǎtre farmacistul şi nutriţionistul Antoine-Augustin Parmentier care, în secolul 18, a fost unul din cei mai acerbi promotori ai consumului de cartofi. Deşi este o reţetǎ realizatǎ practic din resturi, are avantajul de a fi teribil de reconfortantǎ şi poate constitui şi masa de searǎ în familie, dar şi felul de mâncare principal, într-o prezentare rafinatǎ, la o cinǎ formalǎ.

Ingrediente:

300 grame de carne de vitǎ

1 lingurǎ de ulei de mǎsline

500 grame de cartofi

2 roşii fǎrǎ coajǎ şi tǎiate mǎrunt

1 lingurǎ de passata de roşii

1 linguriţǎ de zahǎr brun

2 linguri de vin alb sec

1 lingurǎ de pǎtrunjel tocat

1 şalotǎ tocatǎ

60 ml lapte cǎlduţ

Un vârf de nucşoarǎ

Piper roşu

1 lingurǎ de unt

Mod de preparare:

Puneţi carnea într-un blender şi tocaţi-o mǎrunt. Daţi deoparte.

Ȋncǎlziţi o lingurǎ de ulei de mǎsline într-o tigaie şi adǎugaţi şalota pe care o lǎsaţi pe foc 2-3 minute. Se adaugǎ roşia şi pasta de roşii şi se mai lasǎ pe foc pânǎ se înmoaie, în jur de 5 minute.

Se toarnǎ vinul şi se lasǎ sǎ se evapore. Apoi se adaugǎ carnea şi zahǎrul şi se lasǎ la foc mediu pânǎ ce mare parte din suc se evaporǎ. Se adaugǎ pǎtrunjelul şi se asezoneazǎ.

Ȋn acest timp, se gǎtesc cartofii. Se pun în apǎ sǎratǎ şi fiartǎ timp de 20 de minute pânǎ când se înmoaie. Se paseazǎ cu furculiţa pânǎ se transformǎ în piure. Se asezoneazǎ cu sare şi piper şi se adaugǎ laptele cald pânǎ piureul capǎtǎ consistenţa care vǎ place. Se adaugǎ la sfârşit untul.

Se încǎlzeşte cuptorul la 180 de grade C. Se unge cu unt un vas mare (sau vase ramekin individuale) şi se pune pe fund un strat de carne. Se adaugǎ un strat de cartofi şi se presarǎ cu nucşoarǎ şi fulgi de piper. Se presarǎ cu câteva aşchii de unt şi se lasǎ la cuptor timp de 35 de minute. Se serveşte cald cu o salatǎ verde.

Sursa

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

4 thoughts on “Reţeta de marţi: Hachis Parmentier”

  1. Am incercat mai demult Tomatina de la voi, si de atunci a devenit una dintre mancarurile preferate in casa. Oare ce se va intampla daca o sa incerc si reteta de mai sus? O sa va anunt in curand! 🙂

  2. Mi se pare o reteta foarte interesanta si usor de facut. Ca sa nu mai spun ca, prin faptul ca se poate face “din resturi” este si o reteta economica deci practica. Seamana putin cu reteta de musaca,nu? 😉
    O trec negresit pe lista retetelor de incercat. Cu siguranta va iesi foarte buna 🙂

  3. Am mancat acest fel de mancare in Franta dar nu am avut niciodata curaj sa o prepar si eu . Cred ca imi voi lua inima in dinti si voi incerca sa o pregatesc si eu pentru familia mea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *