Reţeta de marţi: Fruitcake cookies

…sau biscuiţii pentru Moş Crăciun. Când mă uit la ei, mă gândesc doar la scenele acelea din filme când, în Ajun, după împodobitul bradului, în sunet de colinde, copii mai mari sau mai mici pun pe masă o farfurie doldora de prăjituri şi un pahar cu lapte. Să-l îmbuneze pe Moş Crăciun şi acesta, mărinimos, să le ierte micile pozne făcute peste an. Dar ăsta e doar primul gând. Nu e aşa că tare bine v-ar prinde nişte biscuiţi ca aceştia pentru dimineaţa de Crăciun? Merg cu ceai, se potrivesc şi cu cafea, invită pur şi simplu la relaxare şi tihnă. Să ne apucăm de treabă atunci!

Ingrediente:

2 linguri caise uscate

2 linguri smochine uscate

2 linguri merişoare uscate

2 linguri cireşe glasate

6 linguri brandy sau sherry

1 lingură de miere

320 grame făină

1 lingură zeamă de lămâie

150-170 grame nuci pecan tocate

Sare

225 grame unt nesărat, la temperatura camerei

½ linguriţă de cuişoare măcinate

110 grame zahăr pudră

75 grame zahăr brun

1 ou mare

Mod de preparare:

Îndepărtaţi codiţa smochinelor cu ajutorul unui cuţit şi tocaţi-le. Într-un bol, amestecaţi smochinele, cireşele, caisele şi merişoarele, mierea, sherry-ul, zeama de lămâie, nucile pecan şi un vârf de sare. Acoperiţi bolul cu folie de plastic şi lăsaţi peste noapte la temperatura camerei.

Cu ajutorul unui mixer, amestecaţi untul, cuişoarele, zahărul pudră şi pe cel brun la viteză medie, timp de 3 minute. Aduceţi viteza la minimum şi încorporaţi oul, amestecând în continuare. Adăugaţi făina încet şi ¼ linguriţă de sare şi mixaţi în continuare. Puneţi deasupra fructele, inclusiv lichidul din bol.

Împărţiţi aluatul în două şi puneţi fiecare jumătate pe latura lungă a unei hârtii de copt. Rulaţi până când veţi obţine un baton de vreo 3 cm grosime. Puneţi aluatul la frigider pentru câteva ore până când se întâreşte.

Încălziţi cuptorul la 180 de grade C.

Cu un cuţit mic şi ascuţit, tăiaţi batoanele în felii pe care le aşezaţi la distanţă una de alta şi le lăsaţi la cuptor timp de 15-20 de minute, până când devin aurii.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Ina Garten.

Foto

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *