Reţeta de marţi: Focaccia cu trei arome (Italia)

Începând de azi o să vă ofer câte o reţetă specifică unei anumite regiuni din lumea noastră frumoasă şi gustoasă. Vor fi preparate cunoscute şi mai puţin cunoscute, dar făcând parte integrantă din cultura din care provin. Reuşim azi să găsim în supermarketuri (aproape) toate ingredientele de care am avea nevoie pentru a pregăti un festin, să zicem indonezian, şi e păcat să nu profităm de aceste avantaje. Putem recrea la noi în bucătărie arome ce le-am încercat în vreuna din călătoriile noastre sau putem ceda unor pofte de moment, inspiraţi de o emisiune culinară sau o fotografie apetisantă. Lumea nu ar fi la fel fără o mâncare bună, măcar din când în când, savurată împreună cu cei dragi.

Încep cu Italia doar pentru că am o poftă teribilă de paste, dar şi pentru că mi-aduc aminte de o focaccia simplă, cu rozmarin, savurată pe străzile Londrei, în căutare de un loc de popas. Marele merit al focacciei este că “suportă” o mulţime de toppinguri, aşa că vă puteţi juca oricât cu aromele.

Ingrediente:

Pentru aluat:

500 grame făină

Sare

1 plic drojdie uscată

½ lingură de zahăr

300 ml apă călduţă

Ulei de măsline extravirgin

2 cepe roşii feliate subţire

Câteva frunze de cimbru proaspăt

2 linguri de ulei de măsline

6 linguri oţet balsamic

Pentru toppingul cu busuioc şi roşii cherry:

1 legătură de busuioc

1 mână mare de roşii cherry înjumătăţite

Sare, piper

Ulei de măsline extravirgin

Oţet de vin alb

2 căţei de usturoi tăiaţi

Pentru toppingul cu trei feluri de brânză şi rozmarin:

30 grame brânză Taleggio

1 rolă mică de brânză de capră

1 mână de parmezan proaspăt

1 crenguţă de rozmarin proaspăt

Mod de preparare:

Puneţi făina şi puţină sare într-un bol mare şi faceţi puţin loc în mijloc. Adăugaţi drojdia şi zahărul peste apa călduţă şi amestecaţi cu o furculiţă. Lăsaţi câteva minute şi când începe să facă spumă, adăugaţi amestecul în mijlocul făinii. Amestecaţi cu furculiţa.

Odată ce ingredientele sunt bine încorporate, frământaţi coca timp de 5 minute. Ungeţi cu ulei un bol şi transferaţi aluatul acolo. Presăraţi cu încă puţină făină, acoperiţi cu un şervet curat şi lăsaţi la loc cald timp de 30 de minute sau până îşi dublează cantitatea.

În timp ce aluatul este la crescut, încingeţi cuptorul la 220 de grade C şi pregătiţi toppingurile.

Pentru toppingul cu ceapă, prăjiţi ceapa feliată şi frunzele de cimbru în două linguri de ulei, la  foc mic, timp de 5 minute. Adăugaţi oţetul balsamic, lăsaţi pe foc 1-2 minute şi lăsaţi la răcit.

Pentru toppingul cu busuioc şi roşii cherry, tăiaţi frunzele de busuioc şi puneţi-le într-un bol alături de roşii. Asezonaţi cu sare şi piper, puţin ulei de măsline şi o picătură de oţet de vin alb. Adăugaţi usturoiul şi amestecaţi.

Pentru a pregăti focaccia, puneţi-o într-o tavă după ce a crescut şi împingeţi în aluat din loc în loc pentru a face adânciturile specifice.

Împărţiţi toppingul de ceapă şi roşii pe două treimi din focaccia. Pentru toppingul cu trei feluri de brânză şi rozmarin, rupeţi brânza taleggio şi cea de capră peste partea neacoperită din focaccia. Presăraţi cu parmezan şi adăugaţi fire de rozmarin, asezonând cu piper proaspăt măcinat. Presăraţi ulei de măsline şi sare de mare peste toată focaccia. Se lasă încă 20 de minute şi apoi se dă la cuptor pentru 20 de minute până când devine aurie pe deasupra şi moale pe dinăuntru.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Jamie Oliver.

Sursa foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *