Reţeta de marţi: Curry cu legume de iarnă

Mâncarea indiană este un mix de arome şi gusturi, influenţat în mare parte de varietatea de tradiţii culturale şi religioase care se găsesc în acel teritoriu atât de surprinzător. Mai mult, indienii folosesc în mâncărurile lor o mulţime de condimente şi ierburi care au fost intens lăudate pentru proprietăţile lor curative. Chimionul ajută digestia şi este bogat în fier; coriandrul este citric şi adaugă textură sosurilor; turmericul are rol deosebit de important în încetinirea simptomelor de Alzheimer şi previne cancerul; chili-ul este utilizat pentru reducerea durerilor, o îmbunătăţire a sănătăţii cardiovasculare şi în prevenirea ulcerului.

Un curry de legume poate constitui o masă foarte consistentă şi săţioasă, bogată în arome şi plină de nutrienţi necesari corpului, mai ales în această perioadă a anului.

Ingrediente:

2 linguri de ulei de măsline

1 linguriţă de seminţe de muştar

2 ardei verzi iuţi proapeţi tocaţi

Frunze de curry

2 cepe tocate

½ linguriţă de coriandru pudră

1 vârf de seminţe de chimion

½ linguriţă garam masala

¼ linguriţă turmeric

¼ linguriţă pudră de chili

6 roşii tocate

2 cartofi dulci decojiţi şi tăiaţi în cubuleţe

2 cartofi decojiţi şi tăiaţi în cubuleţe

1 vânătă tăiată în cubuleţe

100 ml lapte de cocos

1 mână de fasole verde

1 mână de mazăre

Sare, piper

Mod de preparare:

Încălziţi uleiul în tigaie şi prăjiţi seminţele de muştar pentru 2 sau 3 minute, până când încep să pocnească.

Adăugaţi ardeii, frunzele de curry, ceapa, coriandrul, seminţele de chimion, garam masala, turmericul şi pudra de chili. Amestecaţi şi lăsaţi pe foc mediu până ce ceapa devine translucidă şi se înmoaie. Adăugaţi roşiile tocate.

Se pun apoi şi cartofii şi vânăta în sos. Se toarnă laptele de cocos şi se găteşte până ce cartoful este bine pătruns. Se adaugă fasolea şi mazărea. Se asezonează şi se mai lasă pe foc câteva minute şi se serveşte cu orez.

Tradusă şi adaptată după o reţetă de Jamie Oliver.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *