Reţeta de marţi: Banoffee Pie

Dacǎ eu deja am un dulce gata pregǎtit şi pus în frigider, cu care o sǎ mǎ delectez ceva mai târziu, cu un ceai lângǎ, pǎtura pe umeri şi cu Jurnalul lui Sebastian în faţǎ, m-am gândit cǎ şi voi meritaţi ceva bun, aşa cǎ vǎ aduc Banoffee Pie.

Banoffee Pie este un desert de origine englezeascǎ, fǎcut dintr-o bazǎ de biscuiţi sfǎrâmaţi, banane, frişcǎ şi dulce de leche. Ȋnsuşi cuvântul banoffee este o combinaţie între banana şi toffee sau caramel.

Ȋncepem prin a face mai întâi dulce de leche, asta în caz cǎ nu aveţi deja cutiuţa magicǎ deja pregǎtitǎ. Mie îmi place sǎ-l fac singurǎ, aşa cǎ sǎ purcedem.

Avem nevoie de o cutie de lapte condensat.

Cuptorul se preîncǎlzeşte vreo 10-15 minute la 200 de grade. Laptele se pune într-o formǎ de sticlǎ termorezistentǎ. Ȋn lapte se poate adǎuga fleur de sel, desface aromele mult mai bine, pare-se. Eu n-am avut de câte ori am fǎcut şi nu a fost capǎt de lume!  Se acoperǎ forma cu folie de aluminiu şi se pune într-o tavǎ adâncǎ care se umple cu apǎ fierbinte, cât sǎ ajungǎ la jumǎtatea formei de sticlǎ.

Tava se bagǎ apoi la cuptor cam douǎ ore, la 200 de grade, iar dacǎ apa scade, se mai completeazǎ. Unele reţete menţioneazǎ un timp de 75 de minute, dar pentru cǎ, la mine, culoarea laptelui nu se schimba, am lǎsat mai mult. Verificaţi! Dupǎ aceastǎ „corvoadǎ”, veţi avea o frumuseţe de lapte bronzat la suprafaţǎ şi care de-acum va fi numit dulce de leche. Dacǎ vǎ puteţi stǎpâni din a-l devora chiar atunci, lǎsaţi la rǎcit cât timp faceţi blatul pentru Banoffee Pie.

Pentru blat, eu am folosit 280 de grame de biscuiţi digestivi, adicǎ douǎ pachete, pe care i-am fǎrâmiţat într-o pungǎ cu sucitorul. I-am amestecat apoi cu 200 de grame de unt topit şi rǎcit. Compoziţia aceasta am presat-o într-o tavǎ cu fundul detaşabil şi am lǎsat-o la frigider cam 30 de minute.

Dupǎ aceea, am întins peste blatul de biscuiţi un strat de dulce de leche, sau mai bine zis, am folosit un borcǎnel de caramel (adicǎ cât iese dintr-o cutie de lapte condensat), deasupra am pus 2 banane tǎiate feliuţe subţiri, 250 ml frişcǎ vegetalǎ bǎtutǎ şi peste, am ras nişte ciocolatǎ. Şi a fost delicios!

Mai multe reţete aici.

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *