Reţeta de marţi: Baked Alaska

Baked Alaska, numitǎ şi omletǎ norvegianǎ sau omletǎ-suprizǎ, este un desert ce conţine un blat de prǎjiturǎ, îngheţatǎ şi bezea. Termenul de Baked Alaska îşi are originea la restaurantul Delmonico’s, iar autorul ei este chef-ul Charles Ranhofer care, în 1876, a inventat desertul acesta ca sǎ sǎrbǎtoreascǎ alipirea teritoriului Alaska la Statele Unite.

Combinaţia dintre blatul pufos, îngheţatǎ şi bezeaua fierbinte este foarte reuşitǎ, iar gustul este fin şi rǎcoros. Ȋnarmaţi-vǎ cu rǎbdare şi începeţi!

Ingrediente:

Pentru îngheţata de vanilie:

300 ml smântânǎ dulce

300 ml lapte

1 baton de vanilie

3 gǎlbenuşuri

100 grame zahǎr

Pentru bezea:

6 albuşuri

6 linguri de zahǎr

Pentru blat:

5 ouǎ

5 linguri de zahǎr

1 plic de zahǎr vanilat

5 linguri de fǎinǎ

1 lingurǎ de cacao

Pentru asamblare: gem de cireşe

Mod de preparare:

Pentru îngheţatǎ: Punem smântâna dulce şi laptele într-o crǎticioarǎ la foc mic. Se taie batonul de vanilie pe lung, se iau seminţele cu cuţitul şi se pun toate, inclusiv batonul, în crǎticioarǎ. Se  aduce compoziţia la punctul de fierbere.

Se ia vasul de pe foc şi se lasǎ la rǎcit timp de o orǎ pentru ca vanilia sǎ aibǎ timp sǎ-şi lase aroma. Se îndepǎrteazǎ batonul.

Ȋntr-un bol, se mixeazǎ gǎlbenuşurile cu zahǎrul. Se adaugǎ apoi o treime din compoziţia cu smântânǎ. Restul de mixturǎ se încǎlzeşte şi se adaugǎ şi ea peste compoziţia cu ouǎ.

Compoziţia rezultatǎ se pune într-un vas curat, la foc mic, şi se amestecǎ continuu pânǎ ce crema se îngroaşǎ. Atenţie: nu trebuie sǎ fiarbǎ! Se scoate crema, se pune într-un bol,  se lasǎ la rǎcit şi apoi se acoperǎ şi se pune la frigider peste noapte. Dupǎ aceea, crema se pune în vasul aparatului de îngheţatǎ, care trebuie îngheţat bine, în prealabil, în congelator. Se porneşte aparatul şi îngheţata va fi gata în 15-20 de minute. Dacǎ nu aveţi aparat de îngheţatǎ, veţi amesteca energic (la fiecare jumǎtate de orǎ) în vasul cu îngheţatǎ de la congelator ca sǎ se spargǎ eventualele cristale de gheaţǎ. Ȋngheţata astfel preparatǎ se pune într-un recipient şi va fi lǎsatǎ la congelator pânǎ în momentul folosirii.

Pentru bezea: Albuşurile se bat cu zahǎrul şi cu un praf de sare pânǎ ce rezultǎ o spumǎ ce nu se desprinde de pe mixer.

Pentru blatul de tort: Se separǎ albuşurile de gǎbenuşurile a 5 ouǎ. Se mixeazǎ albuşurile cu 5 linguri de zahǎr şi un plic de zahǎr vanilat Bourbon şi se adaugǎ gǎlbenuşurile pe rând. Se toarnǎ fǎina amestecatǎ cu cacao în ploaie amestecând cu mişcǎri de sus în jos pânǎ la încorporare. Se toarnǎ compoziţia într-o formǎ cu pereţi detaşabili, unsǎ cu ulei şi tapetatǎ cu fǎinǎ şi se lasǎ la cuptorul încins la 180 de grade timp de 20 de minute. Se lasǎ la rǎcit în cuptor, cu uşa întredeschisǎ.

Pentru asamblare, se întinde gemul de cireşe deasupra blatului, iar apoi se ia cu lingura din îngheţatǎ şi se aranjeazǎ peste blat în formǎ de piramidǎ, lǎsând o margine de 1.5-2 cm. Se “îmbracǎ” totul în bezea şi se coloreazǎ cu un pistol cu gaz, plimbând flacǎra pe  deasupra bezelei.

Adaptatǎ dupǎ o reţetǎ de Mary Berry.

Sursǎ foto

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *