Recomandarea săptămânii: Fata dispărută

În 2012, imediat după publicare, volumul Gone Girl (Fata dispărută) scris de Gillian Flynn ajungea pe poziţia întâi în lista de bestsellere New York Times (poziţie ocupată vreme de opt săptămâni) şi era declarat, de scriitorul Dave Itzkoff, al doilea fenomen literar al anului după seria Fifty Shades. La un an după publicare, se vânduseră deja peste două milioane de exemplare din Gone Girl.

Numeroase publicaţii, printre care New Yorker, New York Times, Time, Publisher’s Weekly, Entertainment Weekly, Chatelaine, People Magazine şi USA Today, au apreciat suspansul, răsturnările de situaţie, personajele complexe şi finalul neaşteptat al volumului.

Succesul romanului a fost confirmat şi de cumpărarea drepturilor de ecranizare ale cărţii de către compania de producatie a actriţei Reese Witherspoon. Filmul în care rolurile principale sunt interpretate de Ben Affleck (Nick Dunne) şi Rosamund Pike (Amy) a fost lansat în 3 octombrie în cinematografele din România.

Volumul, publicat şi la noi de editura Trei, spune povestea mariajului nefericit al lui Nick şi Amy Dunne. După ce Nick îşi pierde slujba de jurnalist, se mută din New York, împreună cu soţia lui, în orăşelul lui natal, North Carthage, unde, folosindu-se de ultimii bani din moştenirea soţiei sale, deschide un bar. La aniversarea a cinci ani de la nuntă, Amy dispare, lăsând în urma indicii care sugerează că a fost ucisă. Nick devine suspectul principal al poliţiei după ce aceştia descoperă jurnalul lui Amy şi faptul ca Nick a mărit asigurarea de viaţă a soţiei sale, chiar înainte de dispariţia acesteia.

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

1 thought on “Recomandarea săptămânii: Fata dispărută”

  1. Nu am apucat sa citesc cartea lui Gillian Flynn, insa nu am ratat ocazia de a vedea filmul “Gone Girl” in prima zi in care a rulat in cinematografe. Nu pot spune exact ce m-a atras la film, probabil faptul ca este regizat de David Fincher, unul dintre (putinii) regizori creativi si inspirati care au mai ramas in mega-industria hollywoodiana. Oricum, inca din trailer am stiut ca va fi ceva special, si asa a si fost. Nu stiu cum este romanul lui Flynn, nu stiu daca este o simpla poveste politista, insa filmul lui Fincher este mult mai mult decat atat. De fapt, toata puterea filmului sta in comentariul social pe care il realizeaza. Intr-un fel socant, naucitor si cu totul original (cam cum reusise cu “Fight Club” in 1999) regizorul critica societatea moderna americana, obsedata de mass-media si observa falsitatea perceptiilor pe care ni-l ofera acest mediu. “Gone Girl” reuseste de asemenea sa submnieze conceptul de “happy marriage” si inverseaza rolul sexelor din filmele asemenatoare lui. Filme cu soti psihopati care construiesc scenarii machiavelice pentru a-si distruge sotiile exista in abundenta, atingand statutul de cliseu. Insa un thriller precum “Gone Girl”, in care rolurile sunt inversate iar dinamica dintre cei doi parteneri este infinit mai interesanta sunt cu totul si cu totul inedite. De remarcat sunt performantele actoricesti oferite de Ben Affleck (in poate cel mai bun rol al carierei sale), Rosamund Pike (surprinzator de convingatoare si reusind sa nu pice in ridicol intr-un rol care, ajuns in mainile unei actrite mai putin capabile, ar fi frizat penibilul) si nu in ultimul rand, Carie Coon (care face un rol extraordinar de intens si de natural, fiind de multe ori un adevarat “scene stealer”).
    In concluzie, “Gone Girl” este o recomandare bine-venita pentru orice cinefil si nu m-as mira sa il vad in fruntea multor liste “Best of 2014” la finalul acestui an. Numai bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *