Rebel Girls: Ne-am săturat să fim prințese

Good night stories for Rebel GirlsVreau să povestec  despre o carte: “Good Night Stories for Rebel Girls” și vreau în același timp să aflu ce a atras așa de multe persoane, inclusiv din România, la acest format de povești în care femeile fac și altceva  în afară de a-și îndeplini menirea de soție și mamă. Mai ales că acest gen de carte pentru copii nu prea exista până anul trecut.Am cercetat acest fenomen cu ajutorul celor care au fost intrigați și ei de posibilitatea unei cărți care nu numai că educă independența fetelor dar și la provoacă la modelarea acestora în femei cât mai puternice. Mame, dar și tați responsabili, cititori care au fost mișcați de proiectul Kickster “Good Night Stories for Rebel Girls”, femei independente de azi care doresc să vadă în jur mici eroine mâine și în fiecare zi.De la Rebel Girls încoace am observat mai multe cărți  și produse în acest gen și mă întreb dacă acesta e un început de mișcare anti-prințese, așa cum Secret Garden a fost începutul fenomenului de cărți de colorat anti-stres pentru adulți.  Crezi că ar fi posibil?

“Conceptul de prințesă in roz mi se pare toxic pentru fetițe si pentru societate, poate si doar din perspectiva modului in care fetitele sunt reduse la niste chestii roz si dragute.”  spune Diana, una dintre femeile din România care a comandat cartea pentru fetele ei.
Fetele rebele de la care a pornit acest proiect: Elena Favilli și Francesca Cavallo.
Fetele rebele de la care a pornit acest proiect: Elena Favilli și Francesca Cavallo.
Proiectul de editare și tipărire Rebel Girs a fost unul independent, inițiat de Elena Favilli  și Francesca Cavallo. Spre marea lor suprindere cele două antreprenoare au reușit să adune pe Indiegogo  1,279,261  de dolari – adică 1689% din ce îi propuseseră, iar pe Kickstarter alți 675,614 de dolari.Din martie Good Night Stories for Rebel Girls apare în distribuția și sub brandul Penguin,  una dintre cele mai mari edituri din lume, care se află în acest moment deja la al treilea tiraj.Și pentru România vânzarea titlului în engleză a depășit așteptările, nu prea mari pe carte străină în Europa de Est în general.E ceva din interiorul nostru ce e însuflețit de cartea asta. Poate e chiar genul acela de carte care-ți schimbă viața. Dar asta cititorul decide și nu e ficțiune, sunt povești 100% adevărate despre 100 de femei dinamice.
Good Night stories for Rebel Girls
Good Night stories for Rebel Girls

Good Night Stories for Rebel Girls e altfel decât  99% dintre cărțile pentru copii.

Când am întrebat-o pe Sînziana ce i-a atras atenția la cartea Good Night Stories for Rebel Girls, mi-a spus ceva ce m-a contratiat: “Marketingul, o carte bine făcută, bine promovată. Clipul este foarte simpatic … îți arată ce nu zic 99% dintre cărți.”

  • 100 % dintre cărțile pentru copii cunoscute până în 2011 apare cel puțin un personaj masculin, conform unui studiu FSU;
  • 25% nu au nici un personaj feminin;
  • 53% dintre femeile din cele mai citite cărți ale tuturor timpurile vorbesc și au parte de dialog (The Best 100 Children Books of all Times al revistei Time)

Atunci când vorbesc, în majoritatea covârșitoare a situațiilor fetele așteaptă un prinț care să le salveze. Și atunci totul se termină. Ele fiind un fel de premiu, un trofeu pentru eroul neînfricat.Oare putem să facem și altceva? Cât de tare ne-au condiționat toate aceste stereotipuri, câți ani am visat doar la ziua în care ne va dori cineva și vom îmbrăca rochia de prințesă, fără să trăim în prezent.În 99% din cazuri asta am ajuns să ne dorim, poveștile funcționează ca o reclamă. Pentru că așa cum spune Victoria Pătrașcu „Pentru un copil, poveştile sunt un manual de întrebuinţare a lumii.”Cartea se diferenețiază de 99% dintre cărțile pentru copii prin faptul că îți dă și altă opțiune: o fată poate deveni și altceva decât un accesoriu iar feminitatea poate avea și alte valențe, nu neapărat pictate în roz pudrat.Puterea unei fete stă în încrederea că poate fi orice își dorește și poate construi o lume mai bună, este adevărat și fiecare dintre poveștile schițate în carte îi oferă exemplu.

100 de povești în care poți fi orice vrei tu

Iată ce zice și Alina:

“Am văzut campania de crowdfunding și m-a atras. Am vrut să mă implic.
Și mi-a plăcut ideea de schimbare a patternului: cu prințul și prințesa
Si visul asta primordial ? De ce întrebi?”
De fapt de la Alina am prins entuziasmul și ne-a venit ideea de a promova  cartea pe piața din România. Și cred că mi-a plăcut ideea că o comunitate a reușit să sprijine un proiect cultural, chiar dacă cele două autoare nu aveau o mare șansă în lumea coloșilor din lumea cărții. Succesul, deși neașteptat, nu s-a lăsat așteptat. Și cartea și proiectul sunt un exemplu pentru mine că se poate. Că putem să visăm, indiferent cât de mici, discriminați sau marginali am fi. Acest lucru e doar în capul nostru, iluzii ale unei povești cu prinți și prințese de porțelan care nu există în lumea reală.

În carte vei găsi 100 de povești în care poți fi orice vrei tu. Poți să activă,  nu pasivă în povestea ta și astfel nevonvențională, rebelă. Rebelă e aproape un lucru rău în mentalitatea colectivă. (Regula e să stai în banca ta și mai bine să nu vorbești!)Vă e cunoscută situația din familie? De la serviciu? Din trafic ? De la televizor?

Cum e sa fii fată rebelă în România?

Iată ce spune Diana pe Facebook:“Cum e sa fii femeie…la multinațională ai probleme când ai copii pentru că nu ești la fel ca un bărbat…deși respecți deadline-uri, ești eficientă, proactivă, etc., deci o problema clară nu poate fi identificată; în trafic, oricât ai fi de corectă, ești nesimțită…polițistul te amenință că e cu ochii pe tine, că femeile nu sunt bune la volan deși statistica arată că barbații fac mai multe accidente; orice bărbat mai slab de fire în parcare se găsește să te facă în toate felurile că nu ai parcat drept, deși ești între linii și deși mai sunt locuri libere lânga tine…dar toate problemele dispar când apare soțul și partenerii de discuție observă că nu ești femeie fără stăpân..”
Și ce răspuns primește ea în comentariu
“Așa e, Diana, viața nu e dreaptă. Deși există și femei bossy, care trăiesc pentru carieră și putere 🙂, au un partener boy toy si nu au probleme în trafic, pentru că au șofer de serviciu 🙂. Însă e o minoritate care nu suferă comparatție cu sexul opus.”

Să știți că mă întreb dacă acest comentariu e pe bune. Dar discuția mea cu Sânziana – și ea o persoană cu o carieră destul de solidă, bărbătească și cu doi copii – mă face să cred că da.Dacă un bărbat solicită multe lucuri, e pretențios ca șef, atunci e un bun lider. Dacă o femeia e la fel- e “bitchy”. Iar dacă o femeie chiar e puternică, ea devine bărbat și cel de lângă ea e efeminat, își pierde automat trăsăurile masculine, o lasă pe femeie să  îi ia locul ce i se cuvine de drept, e slab.Gândiți-vă cum în anii 80 hainele masculine intrau în moda feminină o dată cu rolul mai pronunțat al femeilor în domeniul business, care în felul acesta se aliniau, refuzau garderoba de prințesă și nu mai doreau să fie tratate ca atare.O femeie cu o carieră e o rebelă, “o minoritate care nu suferă comparație cu sexul opus.”

She-Wolves

Și la fel cum rochia de prințesă a reginei Victoria a impus un trend pentru rochia  de mireasă în rândul plebei (commoners), îndrăzneala a conduce și a fi în același timp femeie începe în istoria Anglei cu Matilda, cea care s-a apropiat pentru prima dată foarte mult de statutul de “conducător al țării” în evul mediu.Ideea nu a fost prea bine primită și a dus la 20 de ani de războaie civile. Nobilii au fost șocați în momentul în care Matilda a început să se poarte ca un lider bărbat, să se încrunte, să se impună.Revenind la  Sânziana: “Vreau povești în care personajele feminine, nu doar să susțină, să întărească, să reproducă ce a zis un bărbat.”Regină în anglo-saxonă înseamna soția regelui, cea care putea să-l reprezinte, să-l susțină, dar nu să conducă în dreptul ei, după capul ei. Cele care au îndrăznit să fie “queen in their own right” sunt cunoscute în istorie sub denumirea de “she-wolves’, un fel de creaturi monstroase, decăzute de la statutul decent de femeie, ocrotitoare, blândă, inferioară. Puteți citi mai multe despre acest subiect în cartea She Wolves de Helen Castor.

Cealaltă jumătate

La fel ca și în cazul cuplurilor celebre de artiști, care au avut o conlucrare artistică, profesională pe parcursul relației lor, bărbatului i s-a atribuit geniul, iar femeii meșteșugul. Bărbatul e artistul, e cel celebral, femeia e insinctuală. (Cealaltă Jumătate, Significant Others: Creativity and Intimate Partnership în original)Camille Claudel și Rodain au avut o colaborare artistică foarte fructoasă timp de 10 ani, geniul oficial a rămas pentru mult timp Rodain. Printre cele mai celebre opere ale lor sunt: Sărutul lui Rodain și Valsul lui Claudel. Regăsim multe asemenea exemple: Clara si Andre Malraux, Virginia Woolf și Vita Sackville-West, Anais Nin si Henry Miller, Max Ernst și Leonora Carrington sau Frida Kahlo și Diego Rivera.

Aceasta nu e o carte pentru mame și pentru fete

Aceasta nu e o carte doar pentru fete, Sânziana vrea să o citească băiatului ei, pentru că nu vrea ca el să ajunge un “brainless macho”.  Și ce vede ea în munca pe care o face cu viitori și proaspeți părinți sunt “cupluri mișto, parteneri ce se sprijină, prieteni, nu dominare, ci colaborare.”, ceea ce e încurajator.L-am întrebat pe Valerius, unul dintre tații care au cumpărat cartea, de ce a făcut această alegere. Ați fi crezut, poate, că a făcut comanda la cererea soției:“Cartea se pliează pe modelul meu de gândire, trăim într-o lume foarte masculinizată. E un lucru cu care se confruntă fata mea 8 ani și suferă din cauza asta. Nu vor să o primească în echipa de fotbal. În orice legat de școală băieții au prioritate.”Indiferent de cel sau cea care alege această carte să fie inspirație, istorisire de noapte bună pentru copila, copilul sau copii dragi, Rebel Girls sunt poveștile care chiar au schimbat și vor schimba vieți, oferind încredere. Constelațiile, visul construit frumos, intersecțiile dintre oameni, toate pot fi construite prin educație, și schimbăm împreună lumea, creștem fete rebele, cu fiecare poveste, cu fiecare carte citită.Raising Rebel Girls, one book at a time!Librarul tău personal(sursă imagini: rebelgirls.co, penguin.co.uk, girlboss.com)  займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: aralya

Loving person, people watcher & listener, german teacher, enjoys working @Books Express Write me an e-mail at bogdana@books-express.ro

2 thoughts on “Rebel Girls: Ne-am săturat să fim prințese”

  1. Am auzit de aceasta carte. Unde o putem gasi? In engleza sau macar in romana? Multumesc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *