Vreau să povestec despre o carte: “Good Night Stories for Rebel Girls” și vreau în același timp să aflu ce a atras așa de multe persoane, inclusiv din România, la acest format de povești în care femeile fac și altceva în afară de a-și îndeplini menirea de soție și mamă. Mai ales că acest gen de carte pentru copii nu prea exista până anul trecut.Am cercetat acest fenomen cu ajutorul celor care au fost intrigați și ei de posibilitatea unei cărți care nu numai că educă independența fetelor dar și la provoacă la modelarea acestora în femei cât mai puternice. Mame, dar și tați responsabili, cititori care au fost mișcați de proiectul Kickster “Good Night Stories for Rebel Girls”, femei independente de azi care doresc să vadă în jur mici eroine mâine și în fiecare zi.De la Rebel Girls încoace am observat mai multe cărți și produse în acest gen și mă întreb dacă acesta e un început de mișcare anti-prințese, așa cum Secret Garden a fost începutul fenomenului de cărți de colorat anti-stres pentru adulți. Crezi că ar fi posibil?
-
Women in ScienceRachel IgnotofskyPreț: 53.08 lei
-
Agatha ChristieIsabel Sanchez VegaraPreț: 82.56 lei
-
Frida KahloMaria Isabel Sanchez VegaraPreț: 44.14 lei
-
-15%Preț: 79.96 lei93.83 lei
-
Preț: 40.23 lei
-
I Love ScienceRachel IgnotofskyPreț: 61.71 lei
-
Little People, Big Dreams: Jane AustenMaria Isabel Sanchez Vegara-34%Preț: 23.71 lei36.12 lei
-
Maya AngelouLisbeth Kaiser-17%Preț: 49.99 lei60.55 lei


Good Night Stories for Rebel Girls e altfel decât 99% dintre cărțile pentru copii.
Când am întrebat-o pe Sînziana ce i-a atras atenția la cartea Good Night Stories for Rebel Girls, mi-a spus ceva ce m-a contratiat: “Marketingul, o carte bine făcută, bine promovată. Clipul este foarte simpatic … îți arată ce nu zic 99% dintre cărți.”
- 100 % dintre cărțile pentru copii cunoscute până în 2011 apare cel puțin un personaj masculin, conform unui studiu FSU;
- 25% nu au nici un personaj feminin;
- 53% dintre femeile din cele mai citite cărți ale tuturor timpurile vorbesc și au parte de dialog (The Best 100 Children Books of all Times al revistei Time)
Atunci când vorbesc, în majoritatea covârșitoare a situațiilor fetele așteaptă un prinț care să le salveze. Și atunci totul se termină. Ele fiind un fel de premiu, un trofeu pentru eroul neînfricat.Oare putem să facem și altceva? Cât de tare ne-au condiționat toate aceste stereotipuri, câți ani am visat doar la ziua în care ne va dori cineva și vom îmbrăca rochia de prințesă, fără să trăim în prezent.În 99% din cazuri asta am ajuns să ne dorim, poveștile funcționează ca o reclamă. Pentru că așa cum spune Victoria Pătrașcu „Pentru un copil, poveştile sunt un manual de întrebuinţare a lumii.”Cartea se diferenețiază de 99% dintre cărțile pentru copii prin faptul că îți dă și altă opțiune: o fată poate deveni și altceva decât un accesoriu iar feminitatea poate avea și alte valențe, nu neapărat pictate în roz pudrat.Puterea unei fete stă în încrederea că poate fi orice își dorește și poate construi o lume mai bună, este adevărat și fiecare dintre poveștile schițate în carte îi oferă exemplu.
100 de povești în care poți fi orice vrei tu
Iată ce zice și Alina:


În carte vei găsi 100 de povești în care poți fi orice vrei tu. Poți să activă, nu pasivă în povestea ta și astfel nevonvențională, rebelă. Rebelă e aproape un lucru rău în mentalitatea colectivă. (Regula e să stai în banca ta și mai bine să nu vorbești!)Vă e cunoscută situația din familie? De la serviciu? Din trafic ? De la televizor?
Cum e sa fii fată rebelă în România?
Să știți că mă întreb dacă acest comentariu e pe bune. Dar discuția mea cu Sânziana – și ea o persoană cu o carieră destul de solidă, bărbătească și cu doi copii – mă face să cred că da.Dacă un bărbat solicită multe lucuri, e pretențios ca șef, atunci e un bun lider. Dacă o femeia e la fel- e “bitchy”. Iar dacă o femeie chiar e puternică, ea devine bărbat și cel de lângă ea e efeminat, își pierde automat trăsăurile masculine, o lasă pe femeie să îi ia locul ce i se cuvine de drept, e slab.Gândiți-vă cum în anii 80 hainele masculine intrau în moda feminină o dată cu rolul mai pronunțat al femeilor în domeniul business, care în felul acesta se aliniau, refuzau garderoba de prințesă și nu mai doreau să fie tratate ca atare.O femeie cu o carieră e o rebelă, “o minoritate care nu suferă comparație cu sexul opus.”
She-Wolves
Și la fel cum rochia de prințesă a reginei Victoria a impus un trend pentru rochia de mireasă în rândul plebei (commoners), îndrăzneala a conduce și a fi în același timp femeie începe în istoria Anglei cu Matilda, cea care s-a apropiat pentru prima dată foarte mult de statutul de “conducător al țării” în evul mediu.Ideea nu a fost prea bine primită și a dus la 20 de ani de războaie civile. Nobilii au fost șocați în momentul în care Matilda a început să se poarte ca un lider bărbat, să se încrunte, să se impună.Revenind la Sânziana: “Vreau povești în care personajele feminine, nu doar să susțină, să întărească, să reproducă ce a zis un bărbat.”Regină în anglo-saxonă înseamna soția regelui, cea care putea să-l reprezinte, să-l susțină, dar nu să conducă în dreptul ei, după capul ei. Cele care au îndrăznit să fie “queen in their own right” sunt cunoscute în istorie sub denumirea de “she-wolves’, un fel de creaturi monstroase, decăzute de la statutul decent de femeie, ocrotitoare, blândă, inferioară. Puteți citi mai multe despre acest subiect în cartea She Wolves de Helen Castor.
Cealaltă jumătate
La fel ca și în cazul cuplurilor celebre de artiști, care au avut o conlucrare artistică, profesională pe parcursul relației lor, bărbatului i s-a atribuit geniul, iar femeii meșteșugul. Bărbatul e artistul, e cel celebral, femeia e insinctuală. (Cealaltă Jumătate, Significant Others: Creativity and Intimate Partnership în original)Camille Claudel și Rodain au avut o colaborare artistică foarte fructoasă timp de 10 ani, geniul oficial a rămas pentru mult timp Rodain. Printre cele mai celebre opere ale lor sunt: Sărutul lui Rodain și Valsul lui Claudel. Regăsim multe asemenea exemple: Clara si Andre Malraux, Virginia Woolf și Vita Sackville-West, Anais Nin si Henry Miller, Max Ernst și Leonora Carrington sau Frida Kahlo și Diego Rivera.
Aceasta nu e o carte pentru mame și pentru fete
Aceasta nu e o carte doar pentru fete, Sânziana vrea să o citească băiatului ei, pentru că nu vrea ca el să ajunge un “brainless macho”. Și ce vede ea în munca pe care o face cu viitori și proaspeți părinți sunt “cupluri mișto, parteneri ce se sprijină, prieteni, nu dominare, ci colaborare.”, ceea ce e încurajator.L-am întrebat pe Valerius, unul dintre tații care au cumpărat cartea, de ce a făcut această alegere. Ați fi crezut, poate, că a făcut comanda la cererea soției:“Cartea se pliează pe modelul meu de gândire, trăim într-o lume foarte masculinizată. E un lucru cu care se confruntă fata mea 8 ani și suferă din cauza asta. Nu vor să o primească în echipa de fotbal. În orice legat de școală băieții au prioritate.”Indiferent de cel sau cea care alege această carte să fie inspirație, istorisire de noapte bună pentru copila, copilul sau copii dragi, Rebel Girls sunt poveștile care chiar au schimbat și vor schimba vieți, oferind încredere. Constelațiile, visul construit frumos, intersecțiile dintre oameni, toate pot fi construite prin educație, și schimbăm împreună lumea, creștem fete rebele, cu fiecare poveste, cu fiecare carte citită.Raising Rebel Girls, one book at a time!Librarul tău personal(sursă imagini: rebelgirls.co, penguin.co.uk, girlboss.com) займ онлайн rusbankinfo.ru
Am auzit de aceasta carte. Unde o putem gasi? In engleza sau macar in romana? Multumesc.
Bună, Luiza!
Cu drag, aici:
https://www.books-express.ro/good-night-stories-for-rebel-girls/p/ynm,9780141986005
sau în curând, în stocul librăriei 🙂
Mulțumim!