Ray Bradbury

 

Ray Bradbury(1920-2012) este autorul a mai mult de treizeci de opere, printre care Fahrenheit 451, The Martian Chronicles, The Illustrated Man, Dandelion Wine și [book:9780575083066] precum și sute de eseuri și scurte povestiri. A scris pentru teatru, cinematecă și peliculă tv, inclusiv scenariul pentru Moby Dick al lui John Hudson și filmul de televiziune câștigător al premiului Emmy, The Halloween Tree. Dintre povestirile scrise pentru Teatrul Ray Bradbury, 65 sunt transformate în scenarii pentru filme de televiziune. În 2000 primește The National Book Foundation’s Medal for Distinguished Contribution to American Letters. În 2007 Premiul Pulizer( The Pulizter Prize Special Citation) îi este acordat pentru activitatea sa literară variată.

Copilăria lui Ray Bradbury a fost una extrem de fericită: înconjurat de o familie iubitoare acesta își petrece primii ani din viață în Waukegan. Această perioadă contribuie intens la formarea autorului cât și la construcția poveștilor sale. În ficțiunea sa Waukeganul anilor 1920 se transformă în The Green Town, un simbol al siguranței și a căminului îndrăgit căruia deseori și este contrapus un fundal fantastic sau amenințător. Acest topos servește drept decor operelor sale clasice: Dandelion Wine, Something Wicked This Way Comes și Farewell Summer. Între 1926 și 1933, familia Bradbury își schimbă constant reședința între Waukegan și Tucson, Arizona. La vârsta de 11 ani, în 1931, tânărul Ray începe să-și scrie propriile povestiri. În aceeași perioadă, Marea Criză Economică interbelică se face simțită și îl obligă pe Bradbury să scrie uneori pe hârtie de împachetat. În 1934, familia sa se mută în Los Angeles, California. Aici , Radbury locuiește la patru blocuri depărtare de Untown Theather de pe Western Avenue din Los Angeles. Ray învață să se furișeze înăuntru și să urmărească repetiții în fiecare săptămână. Uneori își petrecea zile întregi în fața a Paramount și Columbia Pictures și urmărea cine intra și ieșsa de la Brown Derby.

Bradbury va urma însă Colegiul din Los Angeles unde va participa actic în Școala de Teatru din cadrul acestuia. Se decde curând să-și facă publice poveștile trimițându-le la reviste diferite. Este însă cu adevărat liber să își înceapă o carieră literară abia când, din cause propriei vederi slabe nu este admis în armată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Inspirat de eroi din scrierile de science-fiction precum Flash Gordon și Buck Rogers, Ray Bradbury începe să publice proze science-ficton în 1938. Din acest moment, totul e istorie. Ca să-I aflați tâlcul, citiți-l pe Ray Bradbury.

Mai multe cărți de Ray Bradbury

Author: Sandra

Citesc literatura care îmi spune ce și cum să înțelegem despre cine suntem. Secolele XVI și XVII. Nașterea științei moderne. Religie și filosofie. Aparțin unei echipe formate din oameni competenți și curioși și mă numesc asistent de cercetare la Facultatea de Filosofie, Universitatea din București. Îmi petrec de șase săptămâni timpul întrebând epoca Reformei ce are să ne spună, într-un orășel din Germania de sud-vest. Aici am găsit răspunsuri dublate de întrebări și aștept să mă reîntorc. Voi fi curând acasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *