Puterea cuvintelor (în relația de cuplu)

Cuvintele sunt combustibilul care ghidează mersul oricărui motor numit relație. Ele au puterea de a trezi în noi empatie și la fel de bine ne pot aduce furie sau deznădejde. Tocmai de aceea trebuie să le folosim cu înțelepciune, pentru că ele pot răni mai mult decât acțiunile noastre.

Limba și cuvintele ne conectează unii cu alții, limba fiind o caracteristică a unui popor și un mod prin care poți analiza o societate. Cuvintele nu pot fi luate înapoi, tocmai de aceea în terapia de cuplu se pune accent major pe comunicare, iertare și atenție suplimentară în conversații. După mult timp petrecut împreună, în cuplu apar probleme serioase legate de comunicare, astfel că e necesar mult calm pentru a reanaliza modul în care trebuie să vă discutați problemele. E simplu să îți ceri scuze mai târziu pentru lucrurile dure pe care le-ai afirmat despre partenerul tău, însă ideal ar fi să găsești o modalitate prin care el nu va fi rănit, iar tu îți vei exprima liber și calm părerea despre situația voastră.

Cuvintele nu se uita, nici măcar dacă dorești acest lucru, ele vor apărea mereu în subconștientul partenerului și încet, încet ele îl vor îndepărta de tine. Cele mai distructive cuvinte sunt ”niciodată” și” întotdeauna”, care aduc regretul și dezamăgirea în suflete.

Dacă înainte de a vorbi ne-am analiza în gând, probabil că limbajul nostru va fi mai puțin jignitor, supărător și distrugător de relații. Astfel, am evita o parte din problemele de comunicare, ce ne creează uneori adevărate mahmureli emoționale.

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

1 thought on “Puterea cuvintelor (în relația de cuplu)”

  1. Depinde de importanta pe care o da fiecare cuvintelor. Aici probabil ca se poate gasi si una din acele generalizari… in general corecte (heh) legate de diferenta dintre barbati si femei.
    Sa nu insulti sau jignesti pur si simplu de nervi e una, dar sa o dai cotita si sa nu spui exact ce gandesti de fapt pt. ca partenerul ar putea sa fie deranjat sau, mai ales, ar putea intelege gresit (“sunt responsabil doar pentru ce spun eu, nu pentru ce intelegi tu”), mi se pare o imensa problema de comunicare in sine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *