Prostia lui Howard Belsey

Zadie Smith deține un aparat de radiografie emoțională cu o acuratețe fantastică. Atât de extraordinar de precis este diagnosticul ei scriitoricesc încât tind să cred că este poate cel mai bun psihanalist contemporan. Fară ca ea sa fie unul, desigur. Zadie Smith este o autoare tânără, care promitea enorm încă de la primul roman”White Teeth”, publicat imediat ce aceasta părăsea băncile Universității Cambridge și se alătura vieții tumultoase, reale, competitive.

On Beauty” este un roman poem, in care Frumusețea devine altceva decât un chip. Sau un aspect. Este o carte despre Frumusețea ca alegere, despre intensitatea iubirii în forma sa cea mai autentică.

 

Familiile protagoniste sunt mult prea savuroase și intens descrise cât să stric farmecul primei lecturi (pentru că da, vă veți întoarce de mai multe ori la această carte. Și de fiecare dată veți vedea altfel ce prostie a comis Howard si cine este el) însa va pot spune de ce a ales Zadie să ne reînfățișeze frumusețea. Cuplurile astăzi sunt meschine. Formează front comun pentru cauze “de ochii lumii”, trivializează nevoile copiilor lor, supraexpun jurămintele de la cununie ca pe legile unei Biblii (fără a le respecta cu adevărat) și speră la o Judecata de Apoi care să țină cont de câte lucruri bune au făcut. Care, firesc, sunt ceva mai multe decât greșelile lor.

În astfel de amoruri intervine Zadie pentru a ne reaminti că “ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” nu e o vorbă barbară ci o realitate crudă a unei căsnicii care se destramă agonizând, în clipa în care iubirea a pierit de mult, dar nici respectul nu mai există.

Și pentru că “On Beauty” nu este un exercițiu dramatic, încheierea e plina de speranță. Și frumusețea de a fi bine cu tine e tot ce te salvează, până la urmă.

Must read. Merită pentru fiecare cuvânt, fiecare virgulă, fiecare încercare de a ne trezi la realitatea propriei emoționalități, la minunăția propriului suflet.

*Citat cheie, addenda la lectura (nota bene: dialogul este și mai impresionant în original, respectiv în limba engleză):

Kiki Belsey: Ce vrei Howard să îți spun? Că regret că p**a ta are o conștiință? Că nu mai știu cine sunt? Cine suntem?

Howard Belsey: (tace)

Bogdana Platonde Bogdana Voican

займ онлайн rusbankinfo.ru

1 thought on “Prostia lui Howard Belsey”

  1. Imi pare rau ca n-am citit cartea in engleza. Sunti sigura ca mi-ar fi placut mult mai mult. oricum mi-a placut si-asa.
    Iar Kiki e o bestiala, pacat ca nenorocitul de Howard si-a batut joc de sentimentele ei si de viata de familie, care ar fi putut fi atat de linistita si frumoasa.

    Mie, personal, nu mi-a placut nici de Zora. N-am suportat-o deloc.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *