Procrastinarea – arta de a amâna

Nu lăsa pe mâine ce poţi face azi – sau ceva asemănător auzeam din gura părinţilor şi cred că şi voi aţi auzit asta cel puţin o dată.

Nu ştiu câţi dintre voi aţi ţinut cont de aceste vorbe, eu una sunt maestră în a amâna lucrurile de azi pe mâine. Uneori se întâmplă să amân lucruri importante, iar când ajung la ele este prea târziu şi-mi pare rău că nu m-am ocupat la timp. Căutând sfaturi despre cum să îmi înfrunt “demonii”, cum să mă ocup imediat de ce-i în faţa mea fără să mai amân, am găsit câteva sfaturi interesante care cred că mă vor ajuta. Vi le spun şi vouă, dacă întâmplător sunteţi în aceeaşi situaţie şi vreţi să faceţi ceva în această privinţă:

1. Dă startul. Bluma Zeigarnik, un psiholog rus care a studiat îndeaproape efectul amânării, spune că primul pas este să începi de undeva. Nu lăsa ce ai de făcut să aştepte undeva într-un colţ. Dă-i startul. Va fi mult mai uşor, apoi, să te organizezi şi să termini ce e de făcut. Acelaşi psiholog spune că odată ce ţi-ai setat în minte un task de făcut, creierul tău îţi va reaminti acest lucru în mod constant, până când vei finaliza ce ţi-ai propus.

2. Fă-ţi o listă. Psihologic vorbind, listele ne ajută să ne punem gândurile şi task-urile în ordine, să confruntăm vizual ceea ce avem de făcut. De fiecare dată când ai terminat ceva de făcut, taie de pe listă. Ai dus ceva la bun sfârşit şi te vei simţi mai bine.

3. Începe cu ce-i mai greu. Dacă te vei apuca întâi de lucrurile uşoare, vei simţi presiunea acelui task mai complicat şi vei avea tendinţa să-l amâni pe mâine, invocând oboseală după ce ai terminat task-urile mai uşoare.

4. Nu te lăsa copleşit. Dacă ceea ce ai de făcut este complex şi de durată, împarte-l în mai multe etape. Ai un proiect de manevrat cap-coadă? Acordă-ţi câte o zi sau un anumit termen pentru fiecare etapă.

5. Fii îngăduitor. Cu tine, mai ales. Nu-ţi face procese de conştiinţă pentru ceea ce nu ai făcut până acum dar încearcă să fii responsabil și să te organizezi pe viitor.

6. Gândeşte pozitiv şi fă-ţi o strategie. Optimizează-ţi timpul astfel încât să ajungi la zi fără să te simţi vinovat şi ai grijă să respecţi dead-line-urile pe care ţi le-ai propus.

7. Ai încredere în tine. De multe ori ne dorim să atingem perfecţiunea dar nu suntem siguri că putem face asta. Sau, mai rău, nu avem încredere că vom fi capabili să ducem la bun sfârşit  ceva început. Scapă de anxietate – studiile au arătat că o persoană care are încredere în sine va reuşi cu succes să rezolve ceva complex, chiar dacă nu are neapărat toate skill-urile necesare.

Mai multe articole de Andreea Răuзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Andreea Rau

Visez cu ochii deschişi. Citesc. Scriu. Cânt, atunci când nu mă aude nimeni. Sunt fericită, uneori. Vreau să evadez din realitate şi să-mi construiesc o lume imaginară, în care să pot trăi. Sunt ca tine. Un simplu om.

1 thought on “Procrastinarea – arta de a amâna”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *