Premiul Samuel Johnson pentru Nonficțiune 2015

Luni, 2 noiembrie, la Londra, a fost decernat Premiul Samuel Johnson pentru Nonficțiune (Samuel Johnson Prize), cel mai prestigios premiu literar britanic acordat volumelor de nonficțiune.

Premiul Samuel Johnson este oferit anual pentru cel mai bun volum de nonficțiune al anului, împreună cu suma de 20.000 de lire sterline, a fost acordat prima oară în anul 1999 și este decernat în onoarea scriitorului Samuel Johnson, considerat unul dintre părinții fondatori ai limbii și literaturii engleze, un renumit poet, eseist, critic literar, biograf, editor și lexicograf. Premiul Samuel Johnson este sponsorizat de un filantrop anonim, este administrat de organizația Four Colman Getty și este gestionat de un comitet director. Gala de decernare a premiului este televizată, fiind difuzată de postul britanic BBC.

Marele câștigător de anul acesta este volumul ”Neurotribes: The Legacy of Autism and How to Think Smarter About People Who Think Differently” de Steve Silberman, ales dintre șase volume finaliste.

Neurotribes” este primul volum de știință populară care a fost distins cu Premiul Samuel Johnson, un volum bazat pe o cercetare științifică și istorică minuțioasă, care vă va schimba total modul de gândire în privința autismului. În cartea sa, Steve Silberman explică pe înțelesul tuturor probleme medicale complexe, ne oferă oportunitatea de a înțelege mai bine punctele forte distinctive ale minții unui autist și militează pentru stoparea trasării unei linii între ceea ce noi considerăm a fi ”normal” și ”anormal”, dând o notă de speranță unui subiect care este de obicei dominat de disperare.

Celelalte volume finaliste ale Premiului Samuel Johnson de anul acesta sunt: ”Ted Hughes: The Unauthorised Life” de Jonathan Bate, ”Landmarks” de Robert Macfarlane, ”The Four-Dimensional Human” de Laurence Scott, ”The Unravelling: High Hopes and Missed Opportunities in Iraq” de Emma Sky, ”This Divided Island” de Samanth Subramanian.

Volume de nonficțiune distinse cu Premiul Samuel Johnson din anul 1999 până în prezentAuthor: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

1 thought on “Premiul Samuel Johnson pentru Nonficțiune 2015”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *