Premiile National Book Awards 2015

Zilele trecute, la New York, au fost decernate Premiile National Book Awards 2015, unele dintre cele mai importante premii ale literaturii americane.

Premiile National Book Awards au fost acordate prima oară în anul 1950, sunt administrate de organizația americană National Book Foundation și sunt oferite anual celor mai bune cărți ale anului din categoriile ficțiune, nonficțiune, poezie și literatură pentru tineri. La fiecare categorie sunt patru finaliști și un câștigător. Fiecare câștigător primește o statuetă din bronz și 10.000 de dolari, iar fiecare finalist primește o medalie și 1000 de dolari.

La categoria Ficțiune, câștigătorul de anul acesta este romanul Fortune Smiles” de Adam Johnson.

Celelalte romane finaliste sunt: ”Refund” de Karen E. Bender, ”The Turner House” de Angela Flournoy, ”Fates and Furies” de Lauren Groff, ”A Little Life” de Hanya Yanagihara.

La categoria Nonficțiune, câștigătorul de anul acesta este volumul Between the World and Me” de Ta-Nehisi Coates.

Celelalte volume finaliste sunt: ”Hold Still” de Sally Mann, ”The Soul of an Octopus” de Sy Montgomery, ”If the Oceans Were Ink” de Carla Power, ”Ordinary Light” de Tracy K. Smith.

La categoria Poezie, câștigătorul de anul acesta este volumul Voyage of the Sable Venus” de Robin Coste Lewis.

Celelalte volume finaliste sunt: ”Catalog of Unabashed Gratitude” de Ross Gay, ”How to Be Drawn” de Terrance Hayes, ”Bright Dead Things” de Ada Limón, ”Elegy for a Broken Machine” de Patrick Phillips.

La categoria Literatură pentru Tineri, câștigătorul de anul acesta este romanul Challenger Deep” de Neal Shusterman.

Celelalte romane finaliste sunt: ”The Thing About Jellyfish” de Ali Benjamin, ”Bone Gap” de Laura Ruby, ”Most Dangerous: Daniel Ellsberg and the Secret History of the Vietnam War” de Steve Sheinkin, ”Nimona” de Noelle Stevenson.

La finalul fiecărei ceremonii de decernare a Premiilor National Book Awards sunt oferite și două distincții pentru contribuția remarcabilă adusă de anumiți autori literaturii americane de-a lungul întregii cariere, “Medal for Distinguished Contribution to American Letters”, medalie însoțită de un premiu de 10.000 de dolari și “Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community”.

Anul acesta, distincția ”Medal for Distinguished Contribution to American Letters” i-a fost acordată autorului Don DeLillo, iar distincția ”Literarian Award for Outstanding Service to the American Literary Community” i-a fost acordată autorului James Patterson.

Câștigătorii categoriei ”Ficțiune” din anul 1950 până în prezent

Câștigătorii categoriei ”Literatură pentru Tineri” din ultimii 20 de ani

Câștigătorii categoriei ”Nonficțiune” din ultimii 20 de ani

Câștigătorii categoriei ”Poezie” din ultimii 20 de ani

 займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *