Încă nu e prea târziu să vă planificați vacanța ideală, iar destinația nu poate fi decât una exotică unde să uitați de stresul de acasă, de griji și probleme. Noi ne-am gândit să vă propunem ca pe biletul de avion să scrie Iordania. De ce? Pentru că este un colț de lume ce merită descoperit, chiar dacă l-au descoperit alții înainte. E o țară misterioasă, profundă, cu un număr infinit de secrete ce merită scoase la iveală, una care vă va încânta aparatul de fotografiat și vă va readuce zâmbetul pe buze atunci când veți răsfoi albumul foto. Noi vă spunem ce merită să vedeți în această magnifică țară, când este ideal să mergeți și cum vă puteți simți bine la mii de km distanță de casă.
Când să mergeți?
Cel mai bine este să mergeți în perioada martie-mai când temperaturile sunt ridicate, dar nu cât să ardă, și natura e vie și colorată chiar și în deșert. Umiditatea este acceptabilă în toate colțurile țării. Singurul inconvenient este vântul deșertic ce suflă praf și pietriș, care persistă 50 de zile în Orientul Mijlociu, deși în Iordania nu ține mai mult de câteva zile.
Pe timpul verii, între iunie și septembrie, în Amman, temperaturile ajung la 40 grade, însă este o căldură uscată, deloc inconfortabilă, cu brize răcoroase. Temperatura la Marea Moartă și în Aqaba ajung la 45 grade, persistând și un vânt fierbinte și uscat. Orele prânzului sunt recomandate a fi petrecute în interior, într-un local sau în hotel.
Toamna este extrem de plăcută în Iordania, temperaturile scap la un nivel rezonabil, iar primele ploi cad la mijlocul lui octombrie, făcând ca vegetația să reînvie.
Nu este recomandat să mergeți iarna în Iordania, când în Amman poate fi extrem de frig, cu vânt aspru, tăios, cu ploi abundente și chiar ninsoare, deși soarele nu este niciodată departe. Cu zile scurte și nopți înghețate, iernile în Petra sunt costisitoare și temperaturile scad sub -8 grade. În Rum clima este ceva mai temperată, dar Aqaba este refugiul ideal, cu soare și căldură chiar și la mijlocul lui ianuarie, temperatura Mării Roșii și a Mării Moarte ajungând la 24 grade.
Ce să vizitezi?
Prima atracție a Iordaniei este Petra, orașul de 2000 ani sculptat din piatră de nisip în stâncă. Arhitectura extraordinară și atmosfera misterioasă vă trimit direct în antichitate. Nu aveți cum să ratați această parte a Iordaniei care se păstrează misterioasă și are un puternic impact asupra imaginației vizitatorilor.
Pe lângă Petra mai sunt extrem de multe alte situri arheologice, printre care se numără orașul roman Jerash, foarte bine conservat, Umm Qais și Madaba unde se găsește cea mai veche hartă a Orientului Mijlociu sub forma unui mozaic bizantin pe podeaua unei biserici. Cuciații au construit în sudul Iordaniei cele mai impresionante castele la Karak și Shobak, iar în deșertul iordanian au fost ridicate multe locuri de relaxare și refugiu, printre care și baia publică c.
Iordania face parte din Țara Sfântă, siturile religioase incluzând și pe cel al Botezului lui Iisus pe malurile râului Iordan și Muntele Nebo pe care s-a urcat Moise. Aceste locuri încărcat de istorie și religie nu trebuie ocolite dacă vă planificați o călătorie în Iordania.
Din itinerar nu ar trebui să lipsească:
1.Wadi Rum, nisipuri roșii și stânci ca niște munți
2.Pădurile Ajloun, o oază de verdeață, răcoare și umbră
3. Rezervația naturală Dana, cu stânci abrupte, imense și platouri întinse de nisip
4. Wadi Mujib, un enorm canion care se îngustează și este străbătut de un râu ce se varsă în Mare Moartă
5. Aqaba, orașul care le are pe toate: hoteluri luxoase, resorturi, recifuri de coral, scuba diving.
займ онлайн rusbankinfo.ru