Pirații – un refren al trecutului

“Ridicați pânzele!”, “Cu toată viteza-nainte”, “Încărcați tunurile”, “Arborați steagul negru!” – iată doar câteva expresii ce sunt mai mult decât suficiente pentru a lăsa frâu liber imaginației și a călători în lumea tumultoasă a…pirateriei. Sunetul spadelor, monede rostogolindu-se pe punte, bărbați neînfricați, domnițe sfioase și curajoase în același timp, sclavi negri ce vâslesc și oceane sau mări înspumate, toate acestea reprezintă subiectul unor povești ce se pot numi cu succes nemuritoare.

Începuturile pirateriei se plasează în antichitatea îndepărtată. Vestitul rege Minos a construit o flotă special destinată combaterii piraților din Marea Egee. Importante baze ale pirateriei au existat apoi în bazinul Mediteranei orientale în mileniul al II-lea î. e.n., pe coastele sudice ale Anatoliei, unde erau atacate vasele negustorilor fenicieni ce transportau argint, cositor, chihlimbar și cupru între Sidon și Tir. Mențiuni ale pirateriei sunt consemnate în operele istoricilor Herodot, Tucidide sau în operele poeților epici. Însuși Iulius Caesar, viitorul împărat al romanilor va fi capturat de pirați în anul 78 î. Hr. și ținut prizonier șase săptămâni pe insula Pharmacusa.

O nouă etapă de glorie va începe odată cu apariția piraților berberi în Africa de Nord în secolul al XVI-lea. Khadyr ad-Din, cunoscut mai degrabă ca Barbarosa, a unificat Algeria și Tunisia sub stăpânirea sultanului ottoman și s-a bazat pe piraterie pentru finanțarea regimului său. Unul dintre cei mai faimoși prizonieri ai acestor pirați a fost Miguel de Cervantes, autorul romanului Don Quijote.

Pirateria în Caraibe a apărut după ce spaniolii au început să jefuiască aurul aztecilor și incașilor. În 1717 comerțul din Caraibe ajunsese să fie aproape paralizat. Navele comerciale nu puteau călători fără o escortă militară. În 1724 un anume căpitan Charles Johnson a publicat “O istorie generală a jafurilor și crimelor celor mai renumiți pirați”, dar se bănuiește că adevăratul autor a fost Daniel Defoe.

Deși deloc personaje pozitive în trecut, astăzi pirateria se bucură de un adevărat succes în fața publicului larg. De la cărți pentru cei mici, la adevărate romane de aventură, de la desene animate (Ice Age 4, The Continental Drift) la filme (Caraibi/Blood Brothers -1999, The pirates of the Caribbean) subiectul piraților atrage tot mai mult și cucerește pe zi ce trece.

Poate tocmai aceasta lume liberă și respingătoare a regulilor se apropie de sufletul contemporan și îl instigă la visare…

Author: Marie Beyle

Niciodată frumosul nu va înceta să ne inspire. Admir arta: natura înconjurătoare, literatura, pictura. Citesc și aprofundez istoria, pentru că "nu tot ceea ce este vechi este neapărat și demodat, după cum nu tot ceea ce este nou este și modern". Găsesc inteligență în zâmbetul unui copil și sunt de acord cu Mihai Eminescu când afirmă că "orice cap omenesc seamănă c-o odaie. Întrebarea e ce fel de odaie, ce aer, ce lumină e în ea și ce societate găsești".

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *