Philip K. Dick, Alice Walker, Borges, Dante, Montaigne sau 5 biografii pe care nu trebuie să le ratezi

Nu știu voi, dar eu sunt cu siguranță o devoratoare de (auto)biografii, poate pentru că de cele mai multe ori nu reușesc să separ autorul de creația sa, ba chiar mai mult, mi se întâmplă să nu îmi placă o carte numai pentru că cel care a scris-o mi-e cumva antipatic. Iar uneori ajung să citesc o carte doar pentru că ceva din viața autorului ei mi-a stârnit curiozitatea, m-a fascinat. (Auto) Biografiile par să fie acum o chestie la modă, deși publicitate prea multă nu li se face tocmai acelora care sunt cu adevărat demne de admirație (ori cel puțin scriitorii pe care îi prezintă). Tocmai de aceea am întocmit această scurtă listă, pentru a vă prezenta câteva biografii mai puțin populare, deși scriitorii care le populează sunt figuri emblematice ale literaturii. 

 

I Am Alive and You Are Dead:  A Journey Into the Mind of Philip K. Dick
1.I Am Alive and You Are Dead: A Journey Into the Mind of Philip K. Dick, Emmanuel Carrère

“The basic tool for the manipulation of reality is the manipulation of words. If you can control the meaning of words, you can control the people who must use them.”

Fanii filmelor precum Blade Runner, Total Recall, sau Minority Report, dar mai ales cei care iubesc SF-ul, mai mult ca sigur îl adoră și pe Phlip K. Dick, acest maestru cronicar al stărilor psihologice extreme, cel care ar putea fi cu ușurință numit “ The Shakespeare of science fiction” și care și-a dedicat viața încercărilor de a descoperi imposibilul, de a răspunde întrebării “ce e real“? Autorul urmărește traseul lui Dick de la începuturile sale traumatice dn 1928 și până la sfârșitul său în singurătate în 1982, hăituit mereu de tot felul de viziuni mistice. Folosindu-se de informații preluate din interviuri dar și din surse nepublicate, Carrere îi urmărește multiplele mariaje, fanteziile paranoice, și ciocnirile cu cultura drogurilor din anii 60 în California, conjurând spiritul celui care în peste 50 de romane ne-a încântat cu universuri paralele, buclele timpului, iluzii colective, redând un tablou complet și profund al anxietății contemporane.

 

Alice Walker – A Life
2. Alice Walker: A Life, Evelyn C. White

“It is love that makes me look at what I can’t stand. When you love deeply, you can stand to see a lot more.”

 Viața scriitoarei Alice Walker e remarcabilă nu numai pentru că a fost prima femeie de culoare care a câștigat premiul Pulitzer pentru ficțiune, ci și pentru că aceste realizări sunt doar câteva din nuanțele carierei sale mai vaste, cu începuturi nu tocmai luminoase într-o zonă rurală a Georgiei. În această carte, Evelyn C. White descrie viața scriitoarei adesea tocma prin intermediul poeziei sale pentru a exprima lucrurile care i s-au întâmplat sau pe care a vrut să le pună în evidență ca făcând parte din istoria femeii de culoare. Descoperim de asemenea impactul pe care Alice l-a avut asupra altor scriitori, pentru care a avut grijă să deschidă câte o ușă, revitalizând de exemplu interesul pentru Zora Neale Hurston

Dante: The Poet, the Thinker, the Man
3.Dante: The Poet, the Political Thinker, the Man, Barbara Reynolds

“The path to paradise begins in hell.”

 Deși Dante este una dintre figurile dominante ale literaturii universale, au rămas mult prea multe întrebări fără răspuns în ceea ce privește atât opera sa cât și viața personală. În această primă biografie completă a sa, Barbara Reynolds oferă tot felul de idei noi și provocatoare cu fiecare capitol. De exemplu, mulți dintre cei care au citit Divina Comedie au privit-o ca pe o parabolă lirică despre recompense și pedepse, în timp ce autoarea sugerează că Dante de fapt a realizat un fel de comentariu împotriva Papei și pentru un Împărat ca autoritate supremă seculară a Europei medievale. Cu informații extrase din diverse surse, Reynolds reușește să livreze o analiză profundă a poetului , plasându-l în contextul culturii și societăți sale pentru a ne ajuta să înțelegem mai bine acest om complicat, aspru în opinii, dar înainte de toate, un geniu.

4. Borges: A Life, Edwin Williamson

“I am not sure that I exist, actually. I am all the writers that I have read, all the people that I have met, all the women that I have loved; all the cities I have visited.”

Jorge Luis Borges a revoluţionat literatura sud-americană a secolului trecut, fiind considerat de mulţi critici cel mai mare scriitor de limbă spaniolă după Cervantes. În urma unei serii de interviuri cu rude, prieteni, cunoscuţi ai scriitorului, în Borges – o viaţă, autorul profesor la Oxford, corelează informaţiile de ordin biografic cu opera literară, realizând un portret dinamic al scriitorului al cărui destin literar a fost atât de strâns legat de istoria zbuciumată a Argentinei.

How to Live
5. How to Live: Or a Life of Montaigne in One Question and Twenty Attempts at an Answer, Sarah Bakewell

“The greatest thing in the world is to know how to belong to oneself.”

Cum să te înțelegi cu oamenii, cum să reacționezi la violență, cum să te adaptezi la pierderea unei persoane iubite- aceste banale întrebări pe care și le pune orice persoană obișnuită sunt de fapt versiuni ale unei întrebări mai mari, cum să trăiești? Această întrebare a obsedat nenumărați scriitori ai Renașterii, printre care și Michel Eyquem de Montaigne, considerat de mulți ca fiind primul individ cu adevărat modern. Acesta a scris universale explorări ale gândurilor și trăirilor sale așa cum nu o mai făcuseră alții înainte. Chiar și după mai bine de 400 de ani, onestitatea și farmecul său încă mai reușesc să capteze cititorii, care îl caută pentru a li se oferi un strop de înțelepciune sau amuzament care să-i ajute să se cunoască mai bine. Descoperim aici un portret original, amuzant și mișcător, care ne arată cum ideile acestuia au dat naștere simțului nostru modern al sinelui interior. Nu lipsesc din paginile cărții nici cariera sa timpurie, aventurile sexuale, călătoriile, prietenia cu Etienne de La Boétie ori fiica sa adoptată  Marie de Gournay. 

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Elena Silvana

Scriu și citesc, iar asta îmi ocupă tot timpul. Cred în anticipație și în curiozitate ca fiind cea mai pură formă de insubordonare. Nici o poveste nu poate fi spusă fără poezie. Arta nu ar trebui să fie separată de viață ca și cum ar fi prea prețioasă pentru utilizarea de zi cu zi. Poate tocmai de aceea deviza mea este: dream, create, inspire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *