Peter Singer la București

“Faith cannot tell us who is right and who is wrong, because each will simply assert that his or her faith is the true one.”

Peter Singer este unul dintre cei mai cunoscuți filosofi contemporani. De origine australiană, Singer a publicat mai multe cărți importante din domeniu și momentan se ocupă de catedra de etică de la Universitatea Princeton. În 2009 revista Time l-a inclus în lista “Celor mai influenți 100 de oameni din lume”.El predă etica practică, pe care o definește ca fiind aplicarea moralității asupra problemelor practice având la bază gândirea filosofică și nu convingerile religioase. Cartea scrisă de el în 1975, “Animal Liberation“, a inspirat multe din mișcările moderne pentru bunăstarea animalelor. În această carte el argumentează împotriva specisismului, adică a discriminării dintre ființe exclusiv pe baza speciilor lor (discriminare care este mereu în favoarea rasei umane).

“All the arguments to prove man’s superiority cannot shatter this hard fact: in suffering the animals are our equals.”

În 2008 a fost parte din documentarul (și ulterior și cartea) Examined Life: Excursions with Contemporary Thinkers, ce prezintă 8 filosofi contemporani și regizat de Astra Taylor, care a realizat în 2006 și celebrul documentar Zizek, despre Slavoj Zizek.Deloc surprinzător, Singer a adus în discuție subiectul eticii în documentar și a ales să facă acest lucru de pe Fifth Avenue, New York, pentru că așa cum spune el faptul că este centrul unei dintre cele mai bogate țări din lume și unul dintre cele mai scumpe locuri, ridică o problemă etică. Singer subliniază faptul că există oameni care își permit să locuiască acolo și să facă cumpărături din magazinele acelea scumpe și nu par să vadă nici o problemă morală legată de acest lucru. Pentru el este o problemă etică modul în care alegem să ne cheltuim banii, demonstrând că etica este despre astfel de alegeri de bază pe care le facem în viața noastră. Peter Singer ne arată cum dacă am aplica etica mai des s-ar putea să redefinim ce numim astăzi moralitate de bun-simț.Anul acesta Peter Singer a publicat o carte nouă, The Most Good You Can Do: How Effective Altruism Is Changing Ideas about Living Ethically și va susține o conferință în România, în perioada 19-21 Mai la București, Universitatea București- Facultatea de Filosofie. Dacă doriți să participați, scrieți-ne un e-mail la adresa oana@books-express.ro și o să vă trimitem toate detaliile. Vă așteptăm cu drag!

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *