Pedro Juan Gutierrez, portret cubanez

Numit un maestru al realismului murdar cubanez, Pedro Juan Gutierrez descrie viaţa de pe aleile umbroase ale Havanei anilor 80-90, într-un stil direct, visceral. Cărţile sale surprind Cuba contemporană dintr-o perspectivă autobografică, de jurnalist deziluzionat de viaţă, de politică şi de sărăcie. Vocea lui Gutierrez este sceptică, intelectuală, crasă, plină de umor, sardonică şi brutal de sinceră. În toate volumele sale, scriitorul este preocupat să scape de sărăcie şi de fascinaţia pentru sex, rom şi… scris.Pedro Juan Gutierrez s-a născut pe 27 ianuarie 1950 în Matanzas, Cuba, şi a copilărit în Pinar del Rio. A început să vândă îngheţată şi ziare încă de la 11 ani, iar apoi a exercitat o serie de profesii care mai de care mai interesante şi mai frapante. A fost pe rând soldat, instructor de înot, muncitor în agricultură, tehnician constructor, designer tehnic, a lucrat în radio şi a fost jurnalist timp de 26 de ani. Este de asemenea, pictor, sculptor şi autor al câtorva cărţi de poezie.Pedro Juan s-a mutat în Havana la 37 de ani şi a fost uimit de violenţa şi de energia localnicilor cubanezi din acest oraş. A început să scrie târziu, la 44 de ani, şi a publicat până acum zece volume de proză şi cinci cărţi de poezie.Poveştile lui Gutierrez sunt curajoase, tragicomice, autoironice şi descriu lupta continuă a compatrioţilor săi pentru bani şi pentru fericire, căutarea plăcerilor simple, disperarea situaţiei în care se aflau. Deşi acuză societatea disfuncţională, Gutierrez este un mare admirator al vieţii cubaneze, al culturii ţării sale. Mereu şi mereu ne aminteşte în cărţile sale de muzica havaneză, de bucuria de viaţa a oamenilor, de mândria acestora. În plus, el acuză acele persoane care evită riscul şi nu se exprimă liber în schimbul unei oarecare siguranţe – care, inevitabil duce la plictiseală, confort şi banalitate.Gutierrez a avut deseori probleme grave datorită activităţilor sale, considerate ilegale în Cuba anilor ’90, dar şi datorită cărţilor sale, brutale şi sincere. El a făcut închisoare de nenumărate ori, însă niciodată nu a încetat să scrie, să vorbească, să explice, să îi facă pe oameni să înţeleagă şi să-şi revendice destinul.

Cea mai cunoscută carte a lui Pedro Juan Gutierrez este Trilogie Murdară la Havana, o carte premiată şi comentată în toată presa internaţională. Este o adevărată operă de artă, însă – vă avertizez – s-ar putea să vi se pară brutală, murdară, decadentă şi să vă atingă sufletele mai mult decât anticipaţi. Niciuna dintre operele lui Gutierrez nu poate fi citită şi înţeleasă dacă nu ai mintea deschisă şi dacă nu eşti de acord cu autorul care susţine că: “pentru a vedea frumuseţea, trebuie să dezgropi rahatul”. Continuarea Trilogiei se numeşte Animal Tropical şi este o carte de maturitate, mai soft şi mai aşezată. Aceasta a câstigat premiul Alfonso Garcia Ramos, din Spania, în anul 2000. O altă carte care a fost tradusă şi la noi este Regele Havanei, una dintre cele mai dure şi mai înfricoşătoare poveşti ale lui Gutierrez, o creaţie literară desăvârşită, unică în lume.Gutierrez a mai scris The Insatiable Spiderman, Gog Meat, The Snake’s Nest, Our GG in Havana, Pobre Diablo and Other Stories, Melancholy of Lions – doar acestea fiind traduse în engleză, dar nu şi în limba română. Restul nuvelelor sale sunt într-o autentică spaniolă cu accente havaneze. Este celebru răspunsul sau, dat peste ani, la întrebarea lui Balzac “ce este un personaj dintr-un roman?” – “Poate fi orice om de pe stradă, atât timp cât trăieşte la limită”.Pedro Juan Gutierrez ne spune şi că, dacă vei avea răbdare să treci de mai multe ori prin scrierile sale, vei înţelege că lait-motivul lor este sărăcia şi nu sexul. Autorul nu a dat multe interviuri în viaţa sa şi nu este o persoană publică. Nu şi-ar dori să plece niciodată din Havana, iar mulţi jurnalişti au ales drumul Cubei pentru a-l cunoaşte.Recunosc cu mâna pe inimă că acesta este visul vieţii mele. Nu-mi doresc decât timp…Alte cărți despre CubaChristmas Boutiqueзайм онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Budeanu

Jurnalist, blogger & Travel Writer. Pasionată de literatură, de filme, de muzică şi de biografiile vedetelor. Îmi place să descopăr lucruri şi locuri noi, dar mai ales să scriu despre acestea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *