Pasărea Dodo – între mitologie și realitate

   “The Dodo used to walk around,
And take the sun and air.
The sun yet warms his native ground–
The Dodo is not there!”

Dacă ați citit “Alice in Wonderland” și ați acordat mare atenție tuturor personajelor, care sunt de fapt oglinzi ale unor persoane reale, în mod sigur ați observat un personaj destul de straniu ce seamănă foarte mult cu autorul, Lewis Carroll. Acesta este Dodo, o pasăre care este o proiecție a lui Carroll, o caricatură a acestuia, în special din cauza faptului că se bâlbâia când își spunea numele: ” Do-Do-Dogson”.

Pasărea Dodo, deși poate părea greu de crezut, a existat în realitate până la sfârşitul secolului al XVII-lea. În spatele acestui nume stă o întreagă istorie ce nu are un deznodământ fericit. Localizată pe teritoriul Mauritaniei, până la venirea coloniștilor olandezi, pasărea nu a avut prădători naturali și nu s-a temut de un contact cu oamenii, necunoscând frica. În momentul sosirii acestora, păsările Dodo s-au apropiat foarte mult de aceștia și de noile animalele pe care oamenii le-au adus cu ei, devenind o pradă ușoară, lucru care a dus la dispariția lor.

Dodo era o pasăre mare, nezburătoare, cu ciocul proeminent, de aproape 1 m în înălțime, cântărind între 10 și 18 kg și având o dietă bazată pe semințe, fructe și nuci. Cele mai apropiate rude ale acesteia sunt porumbeii și guguștiucii, deși sunt mult mai mici. Prima mențiune despre Dodo a fost făcută de olandezi în 1598, aceștia începând să le vâneze. Unele surse spun că pasărea era deja pe cale de dispariție până în momentul venirii oamenilor pe insulă și că o dispariție atât de rapidă din cauza acestora ar fi fost imposibilă. Cu toate astea, oamenii au distrus habitatul păsării, iar impactul animalelor aduse pe insulă a fost atât de puternic încât coloniștii dețin cea mai mare parte din vină pentru dispariția acestei specii. Inițial, lipsa păsării nu a fost semnalată, oamenii nici nu au realizat că aceasta nu se mai găsea în Mauritania. La începutul secolului al XIX-lea a reînviat interesul științific pentru această specie, oamenii de știință găsind câteva rămășite în mlaștinile insulei, făcându-i astfel curioși să afle cât mai multe. În plus, faptul că Dodo a devenit un personaj în povestea lui Lewis Carroll a constituit un factor important în stârnirea curiozității lumii.

În limba portugheză “dodo” înseamnă prost, nebun. Acum, unii au ajuns chiar să creadă că această pasăre nu se remarca prin inteligenţă, dar nu există dovezi care să ateste acest lucru. Cu toate astea, s-a ajuns la o idee preconcepută care s-a răspândit și există şi expresii precum: “dodo brain”, “dodo head”, “dodo bird”, “dead as a dodo”, iar în psihologie există un fenomen numit ” Dodo bird verdict” care spune că orice tehnică de psihoterapie duce la același rezultat. Aceasta a fost inspirată dintr-o scenă din “Alice in Wonderland”.

Dacă vreți să aflaţi mai multe lucruri despre pasărea Dodo, vă recomand cărțile de mai jos.

 

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

1 thought on “Pasărea Dodo – între mitologie și realitate”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *