Parenting sensibil şi inteligent

Pe 10 septembrie 2014 a fost dat publicităţii un studiu care afirma că felul în care o mamă răspunde la plânsul bebeluşului ei depinde de experienţele din propria copilărie. Cele care au avut o copilărie fericită sau cele care au avut experienţe mai puţin faste, dar care au reuşit să le înţeleagă şi să meargă mai departe, sunt mamele care răspund cel mai rapid şi într-un mod sensibil la plânsul bebeluşului lor. Celelalte, cu experienţe negative în copilărie, pe care încă nu le-au internalizat, au fost cele care au reacţionat egoist la plânsul copilului lor, concentrându-se doar asupra lor şi considerând că bebeluşul nu încearcă decât să le manipuleze.

Felul cum te raportezi la întâmplările din propria copilărie are o influenţă majoră în modul în care îţi creşti şi educi copiii. Cei care au înţeles foarte bine acest lucru sunt Daniel J. Siegel şi Mary Hartzell care, în cartea Parentaj sensibil şi inteligent, demonstrează cum o mai bună înţelegere de sine duce spre o comunicare eficientă şi mai plăcută cu copiii. Când conştientizăm mai bine haosul şi negativitatea strânsă de noi în copilărie, putem să ne eliberăm de situaţia în care cauzăm acelaşi tip de traumă copiilor noştri.

Cei mai mulţi oameni vor să fie părinţi buni pentru copiii lor şi au chiar toate informaţiile pentru a face asta cum trebuie, numai că atunci când lucrurile scapă de sub control se văd în situaţia de a nu mai putea accesa cunoştinţele de care au nevoie. Pentru aceste probleme, autorii au răspunsuri din psihobiologie şi teoria ataşamentului pentru o mai bună introspecţie ce duce, inevitabil, spre autocunoaştere.

Cartea are la bază ideea că vom reuşi să construim o relaţie pozitivă cu copiii noştri dacă suntem deschişi faţă de propria noastră dezvoltare interioară, iar explorarea perspectivelor de creştere a copiilor se face prin studierea felului în care ne amintim, simţim, percepem şi comunicăm. Studiile recente din domeniul parenting-ului sunt coroborate cu descoperiri din domeniul neuroştiinţelor, iar exerciţiile introspective de la fiecare sfârşit de capitol explorează noi modalităţi de înţelegere a propriului eu.

În sprijinul unei abordări sănătoase de creştere a copilului, autorii propun părinţilor cinci modalităţi de studiat. Concentrarea atenţiei pe clipa prezentă ne dă posibilitatea de a înţelege experienţa individuală a fiecărei persoane în parte, iar copiii simt imediat acest lucru şi se dezvoltă pozitiv. Disponibilitatea de a învăţa pe tot parcursul vieţii îi va stimula pe copii, îi va face mai deschişi şi mai curioşi cu privire la lume; învăţând alături de copii vă puteţi desăvârşi propria maturizare. Flexibilitatea răspunsului se referă la o acţiune bine gândită, neautomată, total opusă comportamentului şi reacţiilor impulsive. Mindsight-ul, capacitatea de a înţelege propria minte şi pe a celorlalţi, realizată prin discuţii cu copiii despre sentimentele şi gândurile lor, stimulează dezvoltarea empatiei şi a funcţiei de socializare. Capacitatea de a te bucura de viaţă te ancorează în realitatea copiilor. A fi pur şi simplu cu ei, în preajma lor, este o sursă inepuizabilă pentru experienţa creşterii împreună.

Parentaj sensibil şi inteligent e o carte ce invită la introspecţie, care va cere răbdare şi o gestionare promptă a emoţiilor. La sfârşit, veţi fi înţeles ce tip de “bagaj” duceţi şi cum să vă eliberaţi de trecut pentru înlesnirea unei creşteri şi educaţii adecvate şi sensibile ale copilului vostru.

Găsiți aici toată categoria noastră de parenting & multe titluri pentru un copil fericit

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *