Parenting necondiţionat

Alfie Kohn este specialistul american care a explorat în lucrǎrile sale subiecte ca educaţia, parenting-ul şi comportamentul uman. Parenting necondiţionat este prima lui carte care se ocupǎ de creşterea copilului şi în care îi sfǎtuieşte pe pǎrinţi sǎ aibǎ în vedere scopurile lor ultime pentru copiii lor – ca aceştia sǎ devinǎ adulţi responsabili şi generoşi – şi nu pe cele de scurtǎ duratǎ, ca obedienţa. Kohn crede cu fermitate cǎ lucrul de care au nevoie copiii noştri este acela de a-i iubi necondiţionat.

Copiii nu ar trebui să se dea peste cap ca să ne câştige aprobarea, ei au nevoie ca noi să-i iubim pentru ceea ce sunt, nu pentru ce fac. […] Bănuiala mea este că, atunci când fac prostii, copiii vor de fapt să testeze cât de necondiţionată este iubirea noastră. Intuiţia îmi spune că se comportă uneori în moduri inacceptabile pentru a vedea dacă, la un moment dat, vom înceta să-i mai acceptăm. Iar rolul nostru este să-i asigurăm: orice ai face tu, oricât de frustrat aş fi eu, nu voi înceta niciodată să te iubesc”.

Ȋn cartea lui, Alfie Kohn oferǎ o serie de sfaturi despre cum îţi poţi creşte copilul ca el sǎ treacǎ de  la stadiul de mlǎdiţǎ vulnerabilǎ şi sǎ devinǎ un adult care ştie sǎ facǎ alegeri, responsabil şi cu un set de valori puternice. Iar pedepsele şi disciplinarea, spune el, nu au cum sǎ ducǎ la dezideratul ultim al oricǎrui pǎrinte.

Ai grijǎ, în primul rând, de emoţiile tale. Cu alte cuvinte, nu acţiona atunci când eşti supǎrat. Pentru copii, tu eşti primul lor model în viaţǎ.

Ascultǎ-l. Copilul nu are cum sǎ înveţe ceva de preţ dacǎ este admonestat. Ȋncurajeazǎ-l mai bine sǎ-şi spunǎ oful în prezenţa ta, dupǎ ce primul stadiu al furtunii trece. Astfel, va reuşi sǎ treacǎ peste frustrare şi mânie şi va şti cum sǎ îşi controleze mai bine emoţiile.

Stabileşte limite, dar fǎ-o empatic. Este evidentǎ nevoia de limite, de respectare a unor reguli, dar încurajeazǎ-ţi copilul sǎ aibǎ propria pǎrere despre ele. Când se simte înţeles, un copil este mai înclinat sǎ ne accepte regulile.

Spune DA- Uneori trebuie sǎ spui Nu. Ȋncearcǎ sǎ gǎseşti o metodǎ prin care sǎ zici Da şi, în acelaşi timp, sǎ setezi o limitǎ. “Da, e timpul sǎ faci curat. Da, o sǎ te ajut…”. Copilul va fi înclinat sǎ-ţi rǎspundǎ cu aceeaşi generozitate.

Fii autentic: Cere scuze copilului tǎu atunci când este cazul. Ȋn primul rând, e un exemplu foarte bun pentru el. Nu are sens sǎ îi forţǎm sǎ îşi cearǎ scuze atunci când nu simt acest lucru. Apoi, când îţi ceri scuze, cobori de pe un piedestal şi le arǎţi cǎ eşti şi tu vulnerabil.

Punerea relaţiei cu copilul pe primul loc, permisiunea acordatǎ lui de a lua decizii, evitarea rigiditǎţii sunt şi alte principii care vǎ aşteaptǎ în cartea lui Alfie Kohn. Mesajul este acela cǎ un copil nu ar trebui sǎ lupte pentru dragostea pǎrinţilor lui, el trebuie sǎ se simtǎ iubit necondiţionat şi acest lucru poate fi fǎcut de pǎrinţii de pretutindeni cu puţinǎ înţelegere, dorinţǎ de mai bine şi realizarea faptului cǎ relaţia cu copilul începe chiar de la primul contact cu el.

În continuare puteți urmări un interviu cu Alfie Kohn realizat de moderatorul emisiunii “Garantat 100%”, Cătălin Ștefănescu. Dialog cu Alfie Kohn

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *