Pan, reinterpretarea nemuritoarei povești a lui Peter Pan

Mâine, 9 octombrie, va avea premiera în cinematografe filmul Pan: Aventuri în Ţara de Nicăieri, o reinterpretare a celebrei povești a lui Peter Pan scrisă de autorul și dramaturgul de origine scoțiană J. M. Barrie (James Matthew Barrie).

Peter Pan” este una dintre cele mai cunoscute și iubite povești pentru copii din toate timpurile, o capodoperă a literaturii pentru copii, al cărei protagonist este considerat simbolul copilăriei eterne.

Peter Pan a apărut prima oară în anul 1902, ca personaj în romanul ”The Little White Bird” scris de J. M. Barrie, unul dintre cei mai apreciați scriitori și dramaturgi ai acelor vremuri. Doi ani mai târziu, J. M. Barrie l-a readus în atenția publicului pe Peter Pan ca protagonist al piesei de teatru ”Peter Pan, or The Boy Who Wouldn’t Grow Up” (Peter Pan sau Băiețelul care a refuzat să crească), piesă care s-a bucurat de foarte mult succes, ceea ce i-a determinat pe editorii lui Barrie să extragă capitolele 13 – 18 din romanul ”The Little White Bird” și să le republice, în anul 1906, sub titlul ”Peter Pan in Kensington Gardens”, cu adăugarea unor ilustrații realizate de ilustratorul englez Arthur Rackham. Ulterior, J. M. Barrie a adaptat și a extins piesa, transformând-o într-un roman intitulat ”Peter and Wendy”, care a fost publicat în anul 1911.

Romanul spune povestea unui băiețel care poate zbura și care nu vrea să crească. Acesta își petrece copilăria eternă în Țara de Nicăieri (Neverland), o lume magică, lipsită de regulile oamenilor maturi, populată de copii, zâne, sirene și chiar pirați și crocodili, o lume în care fiecare zi este o aventură și în care nu trebuie să crești sau să îmbătrânești.

În anul 1929, James Barrie a donat drepturile de autor pentru Peter Pan spitalului Great Ormond Street Hospital din Londra, îndrăgitul personaj contribuind astfel la salvarea vieții multor copii bolnavi.

Povestea lui Peter Pan s-a bucurat de un succes colosal în rândul micuților din întreaga lume, a cucerit generații întregi de cititori și a stat la baza a numeroase adaptări, reinterpretări sau continuări, sub forma unor cărți, seriale de televiziune, filme, piese de teatru, musicaluri, jocuri video, benzi desenate și romane grafice. Datorită popularității sale, în mai multe țări, precum Anglia, Belgia, Canada, SUA, Australia, Noua Zeelandă, există șapte statui ale personajului Peter Pan.

Până în prezent, au fost realizate cinci filme inspirate din nemuritoarea poveste: ”Peter Pan” (1924), un film mut lansat de Paramount Pictures, care a fost prima adaptare a piesei de teatru a lui J. M. Barrie, ”Peter Pan” (1953), un film de animație produs de Walt Disney, adaptare a piesei de teatru, care a fost urmat de o continuare intitulată ”Return to Never Land” (2002), ”Peter Pan” (2003), un film lansat de Universal Pictures pe baza povestirii clasice scrisă de J.M. Barrie și noul film ”Pan”, lansat anul acesta.

Pentru filmul ”Pan”, regizorul Joe Wright s-a inspirat din celebrul roman al lui J.M. Barrie, dar i-a reinventat micului Peter Pan biografia. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, băiatul este răpit de piraţi şi dus în Neverland, unde va descoperi curând că destinul său este să salveze întregul tărâm fermecat de planurile malefice ale piratului Barbă Neagră.Filmul ”Pan” a fost produs cu un buget de 150 de milioane de dolari de aceeași echipă din spatele filmelor Harry Potter. Din distribuţia acestuia fac parte actorii Levi Miller (Peter Pan), Hugh Jackman (Barbă Neagră), Garrett Hedlung (James Hook), Rooney Mara (Tiger Lily), Amanda Seyfried (Mary).

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Madalina

Sunt pasionata de lectura inca din copilarie, cand colectia mea de carti a inceput sa creasca odata cu mine, pe masura ce descopeream noi volume, personaje si fiinte supranaturale pe care sa le ador. Sunt fascinata de volumele fantasy, paranormal romance si de distopii, dar citesc cu multa placere si volume istorice si contemporane. Din punctul meu de vedere, un volum care i­ti starneste emotii intense, care te copleseste si te captiveaza, chiar daca uneori iti provoaca furie sau frustrare, este un volum care merita citit, pe care nu-­l vei uita niciodata si care la final, iti va imbogati viata prin exprienta traita in timpul lecturii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *