Ouǎle Fabergé

Povestea faimoaselor ouǎ Fabergé este legatǎ inevitabil de autorul lor, Peter Carl Fabergé, un bijutier rus care le-a lucrat pentru ultimii descendenţi ai Romanovilor. Ȋn perioada 1885-1916, bijutierul a realizat în jur de 50 de ouǎ din aur, argint şi pietre preţioase şi semi-preţioase, adevǎrate opere de artǎ, expresie a luxului şi a eleganţei. Dintre ele, 42 s-au pǎstrat pânǎ azi, în colecţii private sau acasǎ, în muzeele ruseşti.

Un prim ou a fost meşteşugit în preajma Paştelui şi a fost oferit de ţarul Alexandru al III-lea soţiei lui, Maria Feodorovna, pentru a sǎrbǎtori cu fast cei 20 de ani de la logodna lor. Din acel moment, Car Fabergé devine bijutierul Romanovilor şi primeşte în fiecare an comanda de a realiza un nou ou. Fiecare dintre acestea are o poveste legatǎ de familia imperialǎ sau de evenimente importante ale vremii şi se mai numeşte şi ou surprizǎ pentru cǎ în interior se gǎseşte mereu ceva neaşteptat. Timpul necesar realizǎrii unei asemenea bijuterii era uneori şi mai mare de un an şi la realizarea ei participau artizani pricepuţi care lucrau în cel mai mare secret.

Unul dintre cele mai faimoase ouǎ Fabergé este cel numit Coronation Egg, decorat cu email galben, cu tehnica guilloché. Ȋn interior, bijutierul a lucrat o copie în miniaturǎ a trǎsurii imperiale care a dus-o pe ţarina Alexandra la catedrala Uspenki pentru încoronare. Ȋn acest moment, acest ou este în posesia magnatului rus Victor Vekselberg.

Lucrare de artǎ a devenit şi oul Standart Yacht, realizat din cristal, diamante şi email verde. Fiecare parte a oului este strǎjuitǎ de un vultur încoronat, iar surpriza o constituie replica din aur a vaporului imperial, realizat din aur şi platinǎ. Acesta este unul din ouǎle care nu au pǎrǎsit niciodatǎ Rusia şi se aflǎ expus la Palatul Armurilor din Kremlin.

Malcolm Forbes a deţinut o colecţie mare de ouǎ Fabergé, iar dupǎ moartea sa, moştenitorii sǎi au decis sǎ scoatǎ la licitaţie colecţia care a fost cumpǎratǎ de oligarhul Victor Vekselberg şi readusǎ în Rusia.

Deşi valoarea lor materialǎ este foarte mare, ouǎle Fabergé au devenit în timp sinonime cu excelenţa şi splendoarea artisticǎ, adevǎrate capodopere de stil şi migalǎ.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *