Originile antice ale chirurgiei plastice


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Locația: EGIPT

Data: 1213 î.Hr.

Chirurgia plastică a fost folosită pentru prima dată pentru a se asigura că Ramses al II-lea (al treilea faraon al celei de-a XIX-a Dinastii a Egiptului), va fi recunoscut și primit în viața de apoi. În Egiptul antic se credea că fața unui om este singurul atribut fizic care dăinuia și în viața de după moarte. Ramses al II-lea avea un nas foarte lung, iar pentru a se asigura că va fi recunoscut și primit ca un rege în viața de apoi, bocitoarele i-au introdus chirurgical un os și semințe, realizând astfel primul record cunoscut în domeniul chirurgiei plastic.

 

Locația: INDIA

Data: 600 î. Hr.

Medicul indian Sushruta a fost cel care a efectuat primele proceduri de chirurgie plastică pe ființe umane aflate în viață. În India antică cei acuzați de crimă sau de adulter erau pedepsiți prin tăierea nasului. Cu speranța că ar putea încuraja iertarea și ar putea reduce rușinea publică suferită de aceștia, medicul Sushruta a dezvoltat o procedură medicală de reconstrucție a nasurilor foștilor condamnați. Procesul consta în eliminarea unei porțiuni de piele de pe frunte sau de pe obrazul pacientului, care urma să fie apoi aplicată în zona nasului.

 

Locația: Roma

Data: 100 î. Hr. – secolul V d. Hr.

Romanii sunt cei care au utilizat pentru prima dată chirurgia estetică pentru a-și îmbunătăți imaginea personală. Printre cele mai comune intervenții amintim: refacerea urechilor (femeilor) care au suferit deformări din cauza greutății cerceilor, eliminarea semnelor sclavilor sau procedurile reconstructive ale soldaților desfigurați. Cel mai faimos chirurg plastic roman a fost Aulus Cornelius Celsus care a scris “De Medicina” – un ghid practic de medicină pentru diverse proceduri de chirurgie plastică. Cartea sa a fost una de referință în acest domeniu pentru mai bine de 1700 de ani. Ca și anestezic, medicii din acea perioadă utilizau capsule de opium și alcoolul, însă pacienții erau mereu treji în timpul intervențiilor chirurgicale.

 

Noutăţi şi Bestsellers Medicină Estetică

 

Author: Denora

Amestec de culoare, de fantezie și rigoare, de fragilitate și forță, iubesc oamenii și cuvintele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *