Originea europenilor – sub semnul întrebării

Un nou studiu pune sub semnul întrebării dacă majoritatea europenilor sunt descendenți ai fermierilor care au migrat din Orientul Apropiat în urmă cu 5.000-10.000 de ani. Ultima cercetare demonstrează ideea că aceștia ar fi, de fapt, urmașii unor vânători din timpul Epocii de Piatră.

Însă, autorii studiului spun că mai trebuie efectuate multe studii pentru a afla dacă teoria se va confirma. Descoperirile arata că oamenii moderni s-au instalat pe teritoriul Europei în urmă cu 40.000 de ani, în timpul Paleoliticului.

Aceștia au supraviețuit Erei Glaciare care a avut loc în urmă cu 20.000 de ani, prin retragerea în zone calde din sudul continentului, înainte de a se extinde din nou în nord.La doar câteva mii de ani de atunci, continentul a suferit anumite schimbări culturale spectaculoase. Fermierii au început să se mute mai spre vest din zona Turciei, aducând cu ei o noua economie și un nou stil de viață. Teoria se află încă în dezbateri, iar rezultatele variază în funcție de indicatorii genetici care pot avea numeroase interpretări.Ultimul studiu s-a bazat pe cromozomul Y, materialul genetic care se transmite aproape neschimbat de la tată la fiu. Cromozomii Y deținuți de oameni în prezent pot fi clasificați după tipuri sau descendență, care, în unele proporții, reflectă originile geografice.Peste 100 de milioane de bărbați europeni dețin un tip numit R-M269, așa că identificarea grupului genetic este vitală pentru a descoperi originea oamenilor din Europa. R-M269 este cel mai răspândit în Europa de Vest, atingând o frecvență de de 90% în zone precum Spania, Irlanda și Wales.În prezent, o echipă de la Universitatea Oxford explorează întrebarea. Rezultatele lor, bazate pe mostrele de la 4.500 de bărbați din Europa și vestul Asiei nu au arătat trenduri geografice în diversitatea lui R-M269. Acestea ar fi existat dacă descendența s-ar fi extins din Anatolia cu ajutorul fermierilor Neolitici.Frecvența crescătoare a lui R-M269 a fost considerată de mulți cercetători ca fiind un indiciu că genele europene paleolitice au supraviețuit în această regiune – împreună cu alte indicii. займ онлайн rusbankinfo.ru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *