Origami

Origami este arta tradițională japoneză a împăturirii hârtiei în diverse forme. Această formă de artă este originară din secolul 17, dar a cunoscut popularitatea și evoluția abia pe la mijlocul anilor 1900. Scopul final este ca o foaie de hârtie sau de material să fie transformată într-o figurină prin împăturire și sculptare, însă fără a folosi tăieturi sau lipici.

Multe cărți de origami încep cu descrieri ale tehnicilor de bază, care se folosesc pentru a construi modelele. Acestea includ diagrame simple pentru împăturiri și modele standard care se pot folosi ca bază pentru modele mai complicate.


Se pot construi figurine origami din aproape orice material care suporta îndoituri, dar materialul standard este de fapt hârtia. Există și o hârtie specială, japoneză, din orez, denumită adeseori “kami”. Se vinde în pachețele de pătrate, de diverse dimensiuni de la 2.5 cm până la 25 cm sau chiar mai mari. De obicei este albă pe o parte și colorată pe verso, dar au apărut și o mulțime de alte modele, într-o varietate de culori și texturi. Hârtia origami este mai ușoară decât hârtia albă de copiator, fiind mai potrivită pentru toate modelele explicate în cărți.


Există mai multe tipuri de origami: action origami, însemnând figurine care sunt mobile într-un fel, zboară sau au membrele mobile; modular origami care constă în asamblarea mai multor piese simple pentru a forma un model complex; wet-folding prin care se realizează forme rotunde, în special animale, iar hârtia este udată pentru a putea fi modelată fără încrețituri, etc. 3D origamieste un derivat din modular origami, prin care se folosesc foarte multe piese pentru a forma un model mai mare și mai complicat.

Origami în România se dezvoltă în cadrul curentului handmade, o mulțime de artizani transformând figurinele în bijuterii și decorațiuni. În sprijinul lor și al tuturor celor care vor să deprindă această frumoasă artă japoneză, recomandăm cărți cu modele și tehnici pentru toate vârstele și toate nivelurile, începători sau avansați.

1 thought on “Origami”

  1. Nu am stiut ca aveti carti despre origami.Copilul meu a invatat 3 ani la gradinita si am o cutie cu toate piesele pe care le-a realizat.este o arta care dezvolta rabdarea, imaginatia, indemanarea, iar cea mai mare parte a pieselor sunt adevarate opere de arta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *