Omul bionic sau robotul uman?!

Inginerii de la Berkley, Universitatea din California, au dezvoltat un material electronic sensibil la presiune, care ar putea revoluționa lumea medicală, numit generic e-skin. Acest material este de fapt o piele artificială cu diferite aplicații, care va funcționa exact ca pielea umană și va integra toate capabilitățile de percepție și atingere a obiectelor. Designerii si inginerii de la laboratoarele E-skin, explorează noi modalități prin care tehnologia poate extinde acest domeniu și poate crea mai multe soluții tactile.

Acest material este de fapt o piele artificială cu diferite aplicații, care va funcționa exact ca pielea umană și va integra toate capabilitățile de percepție și atingere a obiectelor.

Proiectul E-skin este o inițiativă de cercetare care urmărește crearea unei interfețe ce are la bază modalitatea prin care funcționează pielea umană (temperatură, vibrații, presiune, propriocepție). Acest material nu doar acoperă suprafață mâinii transplantate, ci îi ofera posibilitatea de a manipula și de a cuprinde orice tip de obiect. Obiectivul echipei de la Berkley este reabilitarea simțului tactil la pacienții cu proteze ale membrelor și de a integra părți electronice în sistemul nervos uman. În teste, pielea a fost capabilă să realizeze o presiune de la 0 până la 15 kilopascali, echivalentul forței utilizate pentru tastarea pe o tastură obișnuită sau strângerea unui obiect în mână.

Obiectivul echipei de la Berkley este reabilitarea simțului tactil la pacienții cu proteze ale membrelor și de a integra părți electronice în sistemul nervos uman.

Acestă tehnologie avansată este un pas important pentru robotică, demonstrându-se că prin realizarea unor circuite electronice și senzori cu performanțe înalte se poate crea un prototip al omului, în întregimea lui. Dispozitivele electronice și tehnologia modernă reușesc nu doar sa replice pielea ci și să înlocuiască membrele si organele corpului uman.Vestea aceasta ar putea sa vă bucure dacă va doriți un robot în casă pentru spălatul vaselor sau gătitul micului dejun.

S-ar putea să vă placă și Visează androizii oi electrice?

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *