Obiceiuri ciudate de Paşte

   “Rabbits soft and cuddly
    Baby chickens, too.
    Easter eggs for baskets
    White and pink and blue.
    Easter cards of greeting,
    Music in the air,
    Lilies just to tell us
    It’s Easter everywhere.”

Pastele este sărbătorit în întreaga lume în diferite feluri conform tradițiilor și culturilor ţărilor, aşa cum se obișnuiește în fiecare ţară. Fiecare petrece în stilul său și își arată bucuria faţă de Învierea Domnului într-un mod fie excentric, fie normal. Fiecare ţară își are istoria sa, credințele sale, ciudățeniile sale, de aceea am ales 10 ţări cu obiceiuri ceva mai stranii în ceea ce privește sărbătoarea pascală.

 

 

 

 

  1. În Finlanda se obișnuiește ca în ziua de Paşte copiii să se costumeze în vrăjitoare cu mături, cutreierând străzile în căutare de mici bunătăţi. Se credea că vrăjitoarele devin mai puternice în timpul festivalului, iar focurile de artificii sunt singurele care le puneau pe fugă.
  2. În Polonia bărbatul familiei nu are voie să fie prezent la prepararea pâinii de Paşte, pentru că se crede că aluatul va cădea pe mustaţa lui făcând-o gri, iar aluatul nu va ieşi bun. De asemenea, se mai crede că cine înghite un mâţişor de  pe o cracă de salcie sfinţită de preot va avea parte de sănătate.
  3. În Ungaria se recurge la stropirea femeilor cu apă în ziua de Paşte. Oamenii credeau că apa are un efect purificator şi e bună pentru fertilitate. În ziua de azi s-a renunţat la stropirea cu apă şi băieţii folosesc parfumul pentru a le stropi pe tinerele fete, cărora le cer şi un sărut.
  4. În Australia cel care aduce multă ciocolată şi ascunde ouăle nu este Iepuraşul, aşa cum se obişnuieşte peste tot în lume, ci Bilby, un marsupial pe cale de dispariţie. Imaginea acestuia este folosita, în special pentru a atrage atenția asupra acestei specii și pentru a arata ostilitatea faţă de iepurii care distrug recoltele.
  5. În Germania nu se obişnuieşte ca ouăle să fie ascunse în natură, iar copiii să pornească în căutarea lor. Din contră, acestea sunt expuse pe străzi şi în copaci, într-un mod cât mai vizibil. Copacii vor fi decoraţi ca de Crăciun, doar că de data asta ornamentele vor consta în ouă cât mai colorate.
  6. În Grecia, în dimineaţa Sfintei Duminici, are loc tradiţionala aruncare a ghivecelor “Pot Throwing”. Oamenii aruncă pe geam ghivece, tigăi, orice alt vas mai vechi, făcându-se cioburi pe străzi şi scăpând de răul din case. Această practică invită primăvara în casele grecilor şi simbolizează noile recolte care vor fi strânse în noi vase.
  7. În Columbia nu se mănâncă ciocolată şi ouă, ci oamenii de aici au un meniu ceva mai…neobişnuit. Ei prepară iguane, ţestoase şi rozătoare mari pe care le consumă la marea sărbătoare. Să fie oare aşa?
  8. Atât în Cehia, cât şi în Slovacia femeile sunt biciuite. Ca parte din tradiţia pascală, bărbaţii pleznesc femeile cu bice decorate manual. În mod evident, aceste lovituri nu sunt dureroase, ci sunt simple atingeri, menite să contribuie la frumuseţea şi sănătatea femeilor.
  9. În Filipine se practică răstignirea. Mulţi oameni se oferă să fie răstigniţi şi sunt supuși aceloraşi pedepse pe care Domnul Iisus le-a îndurat. Se iau însă măsuri de precauţie pentru ca oamenii să nu îşi pună vieţile în pericol. Scopul acestui ritual este de a cere iertare pentru păcatele comise de-a lungul timpului.
  10. În Marea Britanie se practică rostogolirea ouălor şi e chiar un sport. Oamenii concurează unii cu alţii în acest fel, lăsând ouăle să cadă pe dealuri înalte. Oul care se rostogoleşte cel mai departe sau cel care supravieţuieşte cursei câştigă.

Author: Katia

Iubesc poezia, ador culorile și îmi place să împletesc într-un mod melodios cuvintele. Sunt pasionată de istorie și literatură și fac tot ce îmi stă în putință să fiu cât mai aproape de ele. Citatul care mă reprezintă este: "Imagination is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world."(A. Einstein)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *