O scurtǎ istorie a şampaniei

“Come quickly, I am tasting the stars!” – Dom Pérignon

E o tradiţie mai peste tot în lume ca în noaptea dintre ani, oamenii adunaţi în jurul unei mese sǎ-şi punǎ o dorinţǎ şi sǎ ciocneascǎ un pahar de şampanie.

Şampania a însoţit întotdeauna reuniunile familiale, aniversǎri sau evenimente mondene şi a fost bǎutura care a marcat fiecare rit de trecere. Curtezanele se îmbǎiau în ea, învestind-o cu proprietǎţi afrodisiace, pictorii se întreceau în a o expune în pânzele lor, sticlele erau ornamentate preţios pentru a-i sugera originea nobilǎ.

Şampania face parte din categoria vinurilor spumante şi istoria ei începe acum 300 de ani când cǎlugǎrul benedictin Dom Pérignon din regiunea Champagne din Franţa a fost cel care a perfecţionat producţia şi calitatea vinurilor din regiune.

Englezii au fost cei au avut o contribuţie importantǎ în producerea vinului spumant, descoperind bulele şi spuma şi încercând sǎ înţeleagǎ fenomenul şi sǎ îl foloseascǎ.

Şampania devine bǎutura de predilecţie a aristocraţiei, dar este în continuare îmbuteliatǎ dupǎ prima fermentaţie. Medicul englez Christopher Merret este cel care, adǎugând zahǎr în vin, a reuşit sǎ creeze o a doua fermentaţie, astfel rezultând un vin spumos superior. Redescoperirea dopului de plutǎ şi a colierului metalic pentru mai multǎ siguranţǎ a dus la un control mai mare a presiunii care arunca dopurile în aer.

Industria şampaniei începe cu anul 1729 când Ruinart devine prima casǎ producǎtoare de şampanie, iar în 1735 Claude Moët înfiinţeazǎ cea mai cunoscutǎ casǎ de şampanie pânǎ astǎzi. Ȋn secolul XVIII iau naştere şi alte case, printre care şi Veuve Clicquot, Krug sau Pommery. Ȋn zilele noastre, regiunea Champagne produce aproape 300 milioane de sticle de spumant pe an.

Folosirea cuvântului “şampanie” este rezervatǎ vinurilor care provin din regiunea Champagne din Franţa, celelalte întrebuinţând denumirea de vin spumant. Ca regulǎ, soiurile de vin din care provine şampania sunt Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *