O scurtǎ istorie a corsetului

“I don’t mind wearing a corset, it informs your posture, changes the way you move, you can’t slouch”. – Michelle Dockery

Originile corsetului sunt adânc îngropate în istorie, acesta fiind folosit de femei şi de bǎrbaţi, deopotrivǎ, în primul caz pentru raţiuni pur estetice, iar în cel de-al doilea, din motive medicale (Andy Warhol a purtat un corset din 1968, anul în care a fost împuşcat), deşi la începutul secolului al XIX-lea, talia de viespe era dezirabilǎ şi în cazul bǎrbaţilor.

Ȋncǎ din Antichitate, corsetul a început sǎ fie utilizat de cǎtre femei pentru a le micşora talia, a le face sǎ parǎ mai suple şi a exagera, astfel, bustul şi şoldurile.

Din secolul al XVI-lea, corsetul a devenit apanajul celor avuţi şi cu un anumit statut în societate. La curtea Franţei, sub directa influenţǎ a Caterinei de Medicis, doamnele de onoare erau instruite sǎ nu aibǎ talia mai mare de 33 de cm, o extremǎ periculoasǎ chiar şi la acea vreme.

Din secolul al XVII-lea, corsetul devine o piesǎ de vestimentaţie de sine stǎtǎtoare, independentǎ de rochie. Ȋn anii 1700, corsetul tipic era conic şi crea contrast între silueta rigidǎ de deasupra mijlocului şi bogǎţia fustelor de dedesubt. Corsetul avea acum misiunea de a înǎlţa sânii, a îmbunǎtǎţi postura şi de a ajuta femeia sǎ stea drept, formând o siluetǎ în formǎ de V în partea superioarǎ.

Ȋn secolul al XIX-lea, silueta clepsidrǎ a devenit o modǎ, iar corsetele încep sǎ fie produse în masǎ, spre deosebire de cele de pânǎ atunci, care erau fǎcute de mânǎ.

La sfârşitul anilor 1800, medicii au început sǎ susţinǎ ideea cǎ acest tip de produs vestimentar aducea prejudicii corpului, în special în timpul sarcinii. Atunci apar corsetele medicale, flexibile şi elastice, realizate din lânǎ.

Din 1900, timp de zece ani, a fost purtat corsetul în formǎ de S, care împingea trunchiul înainte şi şoldurile mult înapoi. A fost realizat cu intenţia de a fi mai puţin periculos, deoarece exercita mai puţinǎ presiune în zona stomacului, dar beneficiile se opreau aici: spatele era foarte afectat din cauza poziţiei nenaturale a celei care purta acest tip de corset. Tot acum, corsetele pierd teren deoarece siluetele tind sǎ fie mult mai naturale şi mai ales pentru cǎ apar şi primele forme de sutien. Din anii ’60 ai secolului XX, portjartierele sunt din ce în ce mai folosite, marcând astfel dispariţia corsetului de tip tradiţional.

займ онлайн rusbankinfo.ru

Author: Ioana Ristea

Sunt curioasǎ şi-mi place sǎ învǎţ, îmi sunt dragi oamenii şi imperfecţiunile lor, cred în armonie interioarǎ şi încerc sǎ mǎ joc cât mai mult.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *