O scurtă istorie a ceaiului

Ceaiul, una dintre cele mai vechi băuturi din istoria omenirii reprezintă şi în zilele noastre o importantă sursă revigorantă pentru trup şi suflet. Această licoare are o istorie îndepărtată şi veche, însă plină de mister şi fascinaţie. Descoperit în China antică, acesta s-a răspândit pe întreg mapamondul ajungându-se chiar la un adevărat ritual al ceaiului. De altfel, fiecare civilizaţie şi-a pus amprenta asupra procesului de băut ceaiul. Din China până în Statele Unite ale Americii, ceaiul a fost cea mai populară băutură în epoca modernă. Desigur, în zilele noastre, importanţa ceaiului s-a diminuat, mulţi preferând să-l înlocuiască cu alte băuturi, sau să apeleze la el atunci când se confruntă cu o răceală.

Poate cea mai interesantă legendă care ne transmite originea ceaiului este cea chineză. Se spune că a fost odată un om care istovit după o zi de muncă, s-a aşezat la umbra unui copac unde a făcut un foc pentru a îşi încălzit apă. Din întâmplare, în vasul în care clocotea apa, au căzut frunze din copac. Omul a băut acea licoare şi a descoperit cu umire că are un gust bun. Mai mult decât atât, după puţin timp, îşi simţea trupul revigorat. Vestea descoperii acestei băuturi s-a răspândit de îndată, oamenii devenind din ce în ce mai preocupaţi de cultivarea acestei plante. Desigur, la curtea regală, cei de rang înalt beneficiau de cele mai bune şi rafinate ceaiuri.

În culturile asiatice, ceaiul reprezintă puntea de echilibru dintre om şi natură. Însăşi ideograma sa înfăţişează acest lucru. În centrul este omul, iar dedesubt copacii care simbolizează natura. Pe parcurs, oamenii au realizat faptul că rolul ceaiului nu este doar acela de a avea un gust bun, ci poate fi utilizat şi ca medicament. Chinezii sunt ferm convinşi de faptul că a bea ceai în mod regulat duce la asigurarea unei vieţi longevive şi sănătoase. Datorită acestui fapt, trebuie să ţinem cont de procesul de obţinere a ceaiului. Se spune încă din trecut că apa reprezintă mama ceaiului, iar ceainicul tatăl său. În acelaşi timp, trebuie să avem grijă de maniera în care depozităm frunzele de ceai, pentru a preveni umezeala lor. Interesant este faptul că putem folosi chiar de două ori frunzele de ceai, fără a îşi pierde aroma.

În ceea ce priveşte importanţa ceaiului pe vechiul continent european, britanicii au fost primii interesaţi de această plantă miraculoasă. Mai mult decât atât, englezii au ajuns să dezvolte un adevărat ritual de băut ceaiul. Sunt celebrii pentru băutul unei ceşti de ceai după-amiază alături de degustarea unor prăjiturele şi compania prietenilor. Interesant este faptul cum englezii au făcut din India, colonie engleză în trecut, un adevărat producător mondial de ceai, care a reuşit ulterior să detroneze de pe prima poziţie China.
Există o multitudine de sortimente de ceai, de la cel verde până la cel realizat din diverse fructe, putând fi pe placul tuturor. Ceaiul nu este o simplă băutură, ci este o artă pe care oricine o poate desluşi cu puţină răbdare, iar efectele sale sunt pe măsură!

Un articol de Claudia Diana Toma

Author: Oana Misha

Dragostea pentru cărți mi-a ghidat drumul spre dezvoltarea de până acum și încă nu mi-am schimbat direcția. Îmi place să cred că orice om are o parte interesantă ce poate fi poate fi modelată cu ajutorul cărților. La fel cum poveștile cu zâne fac orice copil să crească frumos, la fel și adulții au nevoie de lectura potrivită pentru a face alegerile corecte în viață și pentru a-și dezvolta abilitățile. În munca mea la Books Express doresc să realizez o apropiere între oameni și cărți.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *